13.02.2018 Beograd

Krivične prijave protiv sudija, predsednika opština i drugih funkcionera

Krivične prijave protiv sudija, predsednika opština i drugih funkcionera
Agencija za borbu protiv korupcije podnela je u 2017. godini krivične prijave zbog neprijavljivanja imovine protiv 15 funkcionera, sve u decembru, preneo je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pet prijava se odnosi na sadašnje ili bivše predsednike opština, a ostale su protiv sudija, direktora javnih preduzeća i ustanova i drugih funkcionera.

Agencija je tako člana Skupštine društva hotela Slavija Ranka Vujovića prijavila za period dok je bio član Skupštine privrednog društva Dipos, državnog preduzeća za izdavanje nekretnina.

Vujović je za CINS rekao da nije ni znao da treba da prijavi imovinu koju ima u Crnoj Gori, te da nije bio upoznat sa Zakonom o Agenciji jer je doselio u Beograd tek 2010. godine.

Tokom 2015. i 2016. godine, Agencija je Vujoviću izrekla svoju najblažu meru - meru upozorenja - zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima, a izveštaje je podnela Poreskoj upravi i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Poreska uprava je beogradskom Prekršajnom sudu podnela zahtev za pokretanje postupka, dok je Tužilaštvo za organizovani kriminal izveštaj prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

"Sve neka podnesu, ne mogu iz ove kože. Ja nisam ništa tajio, niti sam ukrao. Ja sam to fino njima dostavio sve. Što nisam znao, to je moj jedini greh", rekao je Vujović.

Krivične prijave Agencija je u 2017. godini podnela i protiv nekadašnjeg sudije i predsednika Višeg suda u Šapcu Gojka Lazareva i protiv nekadašnjeg sudije i predsednika Privrednog suda u Zaječaru Gorana Krstića.

Lazarev i Krstić su još 2016. dospeli u žižu javnosti jer su uhapšeni kao osumnjičeni za kršenje drugih zakona. Protiv obojice se postupak vodi pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Čak osmoro od 15 funkcionera s krivičnom prijavom iz decembra 2017. i ranije su se oglušili o Zakon o Agenciji, neki i više puta.

Među njima je bivši vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Lazarević. Pre krivične prijave dobio je meru upozorenja, a u oktobru meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

Lazarević za CINS kaže da nije bio upoznat sa Zakonom o Agenciji, pa tako nije ni znao da treba da prijavi imovinu pri stupanju i odlasku sa funkcije na kojoj je proveo šest meseci: "Nisam ja to uradio iz neke namere da nešto prikrijem, nema šta ja ni da krijem".

Od početka 2010. godine do kraja 2017. godine Agencija je podnela 77 krivičnih prijava protiv funkcionera. Od 47 okončanih slučajeva, tužilaštva su odbacila 31 prijavu, a prema trenutno dostupnim informacijama nije poznato da li su svi pravosnažno okončani, naveo je CINS.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side