20.06.2018 Zrenjanin

Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Foto: Beta / Julijana Stupar
Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.


Prijava je podneta zbog krivičnih dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom i zloupotrebe službenog položaja, i zato što je voda prilikom testiranja puštana u sistem bez kontrole referentnih laboratorija, uz obaveštenje građanima da vodu ne koriste dok je testiranje u toku.

Navodeći da je "očigledno" da je nezakonit ugovor sklopljen s investitorom o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode i da je pitanje da li je uopšte mogao biti zaključen, aktivista Inicijative Dušan Kokot je kazao novinarima da je izgradnjom tog postrojenja Zrenjanin doveden "u bezizlaznu situaciju".

Voda iz zrenjaninskog vodovoda ne koristi se za piće još od 2004. godine jer sadrži nedozvoljeno veliku količinu otrovnog prirodnog metaloida arsena.

Grupa "Zilio" izgradila je 2017. godine u Zrenjaninu postrojenje za prečišćavanje vode koje je sredinom juna pušteno u probni rad, ali je kasnije utvrđeno da privatni investitor ne sme da se bavi tim poslom, i da je rešenje da Grad Zrenjanin otkupi to postrojenje.

Upitan da li ima informacija o tome šta se dešava sa izgrađenim postrojenjem za prečišćavanje vode, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da to treba pitati investitora.

"Koliko mi je poznato, oni rade pripreme, i postrojenje za prečišćavanje vode će vrlo brzo početi probni rad", kazao je danas Janjić novinarima.

On je dodao da će u Beogradu uskoro biti još jedan sastanak posle čega će početi probni rad, ali je rekao da ne može da "licitira" datum kada će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda.

Ipak, rekao je gradonačelnik, "to je vrlo dobro jer krećemo u vreme kada se najviše troši voda i kada ćemo moći da vidimo da li to postrojenje ispunjava sve uslove, pre svega po količini i kvalitetu".

Upitan koliko će postrojenje koštati i ko će ga platiti, Janjić je rekao da to ne zna.

"To se procenjuje, Vlada Srbije koordinira slučaj i verovatno ćemo vrlo brzo znati i koliko će to koštati, a i ko će platiti", kazao je Janjić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.06.2018, 09:31h ivan

    pa ako gradonacelnik ne zna ko je kriv za izgradnju fabrike vode koja ne funkcionise ne znam sta on uopste radi i kakvu funciju ima kao gradonacelnik janjica treba odmah smeniti

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side