25.11.2017 Beograd

Kritična masa: Biciklističke staze nedovoljno odmaknute od autobuskih stajališta u Ruzveltovoj

Kritična masa: Biciklističke staze nedovoljno odmaknute od autobuskih stajališta u Ruzveltovoj Foto: Ulice za bicikliste
Udruženje Ulice za bicikliste održalo je večeras biciklističku vožnju "Kritična masa" ulicama Ruzveltova i Mije Kovačevića koje su nedavno renovirane i ukazalo da i dalje postoje problemi u kretanju biciklista.

Kako se navodi u saopštenju, kod autobuskih stajališta biciklistička staza nije odmaknuta od stajališta, što pri povećanom broju korisnika javnog prevoza koji čekaju na stanicama dovodi do konflikta pešaka i biciklista.

Biciklisti su naveli i da je na pojedinim mestima i pored dosta prostora biciklistička staza prekinuta vertikalnom signalizacijom i da su u ;Ruzveltovoj ulici biciklistička staza i trotoar "zatalasani" zbog kolskih ulaza.

Udruženje je pohvalilo ;biciklističke semafore i prelaze u Ruzveltovoj ulici koji su jasno obeleženi, a ivičnjaci "upeglani na nulu".

Biciklisti su ukazali da je pozitivno to što su na Trgu Slavija prvi put obeležene biciklističke staze, ali da su zbog rekonstrukcije i pomeranja pešačkih prelaza pomereni i biciklistički, a sve zarad bržeg protoka motornih vozila.

"Dok se zemlje Zapadne Evrope već odavno okreću smanjenju broja putovanja privatnim vozilima u gradovima, saobraćajni inženjeri u Beogradu tvrdoglavo idu putem za koji se pokazalo da ne može da reši probleme saobraćajnih gužvi. ;Umesto da se prioritet na Slaviji da pešacima i biciklistima i javnom prevozu i da se tako stimulišu ovi ekološki vidovi transporta, nespretno se pokušalo sa ubrzavanjem motornog saobraćaja", navodi se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side