23.07.2019 | 12:00h ► 13:03h Beograd

KRIK: Prate nas, Vučić pre mesec dana rekao da ćemo pisati o bratu Siniše Malog

KRIK: Prate nas, Vučić pre mesec dana rekao da ćemo pisati o bratu Siniše Malog Foto: prtscr ytb
Brat ministra finansija Siniše Malog Predrag Mali već pet godina vozi auto u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, otkrio je KRIK. Novinarka KRIK-a Dragana Pećo podsetila je za N1 da je predsednik Vučić još pre mesec dana najavio da će KRIK pisati o bratu Siniše Malog, što navodi na sumnju da se novinari KRIK-a prate.

Automobil marke "audi" koji već pet godina vozi Predrag Mali, najpre bio u vlasništvu firme "Milenijum tim", Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i "Beograd na vodi", a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju "KBV datakom". Sem automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog, piše KRIK.

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo izjavila je u Novom danu da je objavljivanju tog teksta prethodilo višemesečno istraživanje tokom kojeg se došlo do jasnih dokaza koji ukazuju na postojanje sumnje na korupciju.

Objasnila je da je KRIK, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, došao do policijskog zapisnika u kojem je navedeno da je policija 26. decembra 2014. zaustavila Predraga Malog dok je pod dejstvom alkohola vozio automobil "Milenijum tima".

"Preko izvora smo pratili taj isti auto. Preregistrovan je i vodi se na kompaniju istih suvlasnika", istakla je Pećo.

Nakon objavljivanja teksta usledio je sinhronizovani napad na KRIK u prorežimskim medijima koji su objavili da novinari KRIK-a progone nevenčanu suprugu i dete Predraga Malog.

"I ranije smo se nalazili na meti napada te vrste. Napadaju nas lažima i stvarima koji nisu tačne. Osoba na fotografijama za koju navode da ga je KRIK angažovao, nema veze sa KRIK-om. To je apsolutna laž. I druge stvari su upakovane tako da ispada da smo radili nešto što nije u redu. Sve što smo mi radili je da smo dolazili do zgrade da bismo videli Predraga Malog. Nismo pratili njegovu nevenčanu suprugu. Uvek se pridržavamo novinarskih standarda", istakla je Pećo.

Skrenula je pažnju i na to da su tabloidi naveli da su do navodnih podataka o KRIK-u došli "iz obaveštajnih izvora", podsetivši da je tabloid Informer ranije objavljivao podatke o uredniku KRIK-a koje je dobijao iz Bezbednosno-informativne agencije.

Pećo je podsetila i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući pre mesec dana na TV Pink, rekao da, između ostalog, KRIK sprema napad na njega, pomenuvši svog brata i brata ministra Malog. Naime, Vučić je tada rekao: "Moraju da prave priče o braći – Ana Brnabić ima brata, Siniša Mali ima brata. Tako sa zapada pozovu Krik i Birn i traže da se prave priče o braći".

"On je govorio o nekim stvarima o kojima smo razgovarali u redakciji, što navodi na sumnju da nas i dalje prate", kazala je Pećo.

Novinarka KRIK-a primetila je i da se u tekstovima koji su objavili tabloidi navodi da Predrag Mali vozi službeni auto kompanije u kojoj je zaposlen, dok su vlasnici "Milenijum tima" u pisanim odgovorima KRIK-u naveli da nemaju nikakve veze sa bratom Siniše Malog. Upitala je šta je onda istina, ističući da je još gore ukoliko je brat ministra finansija zaposlen u firmi koja je angažovama na unosnim državnim poslovima.


Čupić: U ozbiljnoj državi se svi tokovi istražuju

Gost Novog dana bio je i profesor Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji je objasnio da slučaj Predraga Malog ukazuje na sumnju na trgovinu uticajem.

"Ako je brat ministra i koristi automobil firme koja ima udela u raznim poslovima koji su vezani za budžetska sredstva, sumnja je očigledna. Agencija ima posla, a i tužilaštvo. Tu bi trebalo da počne ozbiljna istraga i da se utvrdi kako ovi ljudi (Milenijum tim) imaju mnogo poslova u okviru javnih poslova i onoga što je vezano za budžet", istakao je profesor.

Čupić je objasnio i da kada se nešto daruje, onda to mora da se uradi u sudu po utvrđenoj proceduri, ali i da tada mora da se istraži poreklo dara, jer se "u ozbiljnoj državi svi tokovi ispituju".

"Da imamo vladavinu pravu sve bi bilo istraženo. Ministar bi podneo ostavku, a za eventualne materijalne dokaze sudski bi odgovarao", dodao je Čupić.

Istakao je i da je istraživanje KRIK-a veoma važno, čak i u slučaju da institucije ne urade svoj deo posla, jer će ostati trajno kao materijalni dokaz i pouka generacijama koje dolaze.

 

KRIK: Srpski telegraf lažno optužio naše novinare montirajući snimak

 Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštila je danas da je dnevni list Srpski telegraf lažno optužio novinare tog portala da su pratili nevenčanu suprugu Predraga Malog, potkrepljujući svoju tvrdnju snimcima na kojima nije novinar KRIK-a.

U saopštenju KRIK-a se navodi da je Srpski telegraf otkriće KRIK-a o navodnim koruptivnim vezama brata ministra finansija Siniše Malog predstavio javnosti kao napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a taj tekst su preneli i portali B92, Kurir, Alo i Pink.

"U članku pod naslovom 'Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba' lažno se navodi da su novinari KRIK-a nevenčanu suprugu Predraga Malog 'spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu'. Tabloid je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji navodno prikazuju kako je novinar KRIK-a prati. Na snimcima, međutim, nije novinar KRIK-a već nepoznata osoba koja nije deo naše redakcije", naveo je KRIK.

KRIK je u ponedeljak objavio saznanje da Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, već nekoliko godina koristi automobil i stan kompanija koje dobijaju unosne državne poslove izgradnje, što su stručnjaci ocenili kao moguću trgovinu uticajem.

Taj portal je naveo da su se kampanji protiv KRIK-a pridružili i drugi poput Zorane Mihajlović, Gorana Vesića, Miroslava Lazanskog, Vojislava Šešelja, Nikole Nikodijevića, Miloša Vučevića, Dubravke Filipovski i Nina Brajovića.

KRIK je dodao da ta kampanja ugrožava njihovu bezbednost i da su već danas počele da stižu pretnje redakciji preko društvenih mreža.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.07.2019, 00:42h kimmos

    recite gde da vam se javim,sve ce se otkriti

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side