20.06.2019 Beograd

Kozarev sa predstavnicima američke administracije o povratku Srba na Kosovo

Kozarev sa predstavnicima američke administracije o povratku Srba na Kosovo Foto: Medija centar
Zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev danas je predstavnicima američke administarcije zaduženim za brigu o izbeglicama u Jugoistočnom delu Evrope izneo poražavajuću statistiku da se od oko 240.000 interno raseljenih Srba na Kosovo održivo vratilo manje od 10.000.

Kozarev se sastao sa američkim regionalnim koordinatorom za izbeglice Timom Svetom i koordinatorom za Evropu Kancelarije za izbeglice Stejt departmenta Andreom Semjuelsonom povodom Svetskog dana izbeglica, prenela je služba za informisanje Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"I oni koji su se vratili neretko se suočavaju sa napadima i administrativnim barijerama, dok namernici koji makar samo posećuju svoja imanja na Kosovu i Metohiji bivaju lažno optuživani, zatvarani i progonjeni samo zbog toga što ne žele budzašto da prodaju imovinu", rekao je Kozarev.

On je Sveta i Semjuelsona upoznao sa projektom "Sunčana dolina", odnosno izgradnjom povratničkog naselja za Srbe sa Kosova i naglasio da u narednom periodu treba dati šansu takvim sveobuhvatnim pristupima u pokušaju ostvarivanja održivog povratka.

Kozarev je ukazao i na privrženost Beograda dijalogu kao najboljem načinu za rešavanje pitanja od interesa za bolji svakodnevni život ljudi na terenu, uključujući i tretiranje tema poput imovine.

On je istakao i da Kancelarija sprovodi redovne godišnje programe pravne pomoći, te da na sve raspoložive načine pokušava da ojača povratničke zajednice, i istovremeno podvukao da privremena administracija u Prištini, nažalost, čini sve protiv bilo kakvog kompromisa i aktivno narušava ionako krhku situaciju na prostoru Kosova i Metohije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side