11.10.2017 Novi Sad

Kostreš: Rad humanitarnog centra u Nišu i dalje diskutabilan

Kostreš: Rad humanitarnog centra u Nišu i dalje diskutabilan Foto: Medija centar Beograd
Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da dolazak novog kodirektora Rusko - srpskog humanitarnog centra u Nišu Viktora Guljeviča predstavlja "nastavak pritiska Rusije na spoljnu politiku Srbije".

Kostreš je u pisanoj izjavi ocenio da još uvek nije jasno koja je funkcija tog centra u Nišu, koji je u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema njegovom mišljenju, zvaničnici aktuelne Vlade Srbije drže njegov rad "pod velom tajne", ne želeći da odgovore na pitanje "da li je u pitanju ruska vojna baza".

Kostreš je upozorio da je zbog aktivnosti u ovom centru ugrožen put Srbije ka Evropskoj uniji, jer može dovesti do izostanka otvaranja poglavlja 31 koje se tiče spoljne, bezbedonosne i odbrambene politike.

"Pritisci Rusije na Vladu Srbije su evidentni, jer postojanje Rusko – srpskog humanitarnog centra u Nišu, sa mogućnošću prerastanja u vojnu bazu, ne dozvoljava mogućnost vojne neutralnosti i dodatno usložnjava geopolitički položaj Srbije", izjavio je Kostreš.

Podsetio je da je većina zemalja u okruženju već u članstvu NATO ili imaju vojne efektive, a da je uporno zahtevanje za diplomatskim statusom osoblja centra "izazivalo sumnju u dugoročne namere vezane za objekat".

"Vlada Srbije treba da odgovori da li će zatvoriti centar u Nišu ako je odlučna u namerama o pristupanju EU, ili će dozvoliti da se ono ponovo uspori zbog uticaja Rusije na unutrašnju i spoljnu politiku Srbije", poručio je Kostreš.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side