31.01.2018 Novi Sad

Kostreš: Crkva da plati porez, a novac da se uloži u biblioteke

Kostreš: Crkva da plati porez, a novac da se uloži u biblioteke
Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas Vladu Srbije, a naročito ministre za državnu upravu i lokalnu samoupravu i finansije Branka Ružića i Dušana Vujovića da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i predložio da se novac od tako prikupljenog poreza iskoristi za ulaganje u biblioteke.

“Budući da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovodi projekat za bolju naplatu poreza na imovinu u svim opštinama, podsećamo da je prema nekim podacima crkvama i verskim zajednicama vraćeno oko 95 odsto imovine i pozivamo ih da to imaju u vidu. Više je nego nepravedno da građani imaju obavezu plaćanja poreza, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže”, naveo je Kostreš u saopštenju.

On je podsetio da je pre godinu dana poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej javno saopštio da crkva neće plaćati porez na imovinu dok joj se ne vrati sva imovina.

“Pitamo ministarstva finansija i lokalne samouprave da li su utvrdili koliko dugo crkva ne plaća porez na imovinu i da li će se za to obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada”, naveo je Kostreš.

Dodao je da bi deo tog novca mogao da se uloži u mnoge zatvorene biblioteke po manjim naseljenim mestima, poput biblioteke u mestu Stanišić kod Sombora.

U tom mestu je rođen bački episkop SPC-a Irinej Bulović.

Kostreš je Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi skrenuo pažnju i na činjenicu da crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje.

“U međuvremenu, od novca poreskih obveznika još se izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika”, naveo je Kostreš.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side