30.10.2018 Beograd

Kostić: Vučić da poseti SANU i bez javnosti razgovara sa akademicima oči u oči

Kostić: Vučić da poseti SANU i bez javnosti razgovara sa akademicima oči u oči Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas se predsednik Srbije Aleksandar Vučić prema toj instituciji ponašao pristojno, ali da bi za početak trebalo da je poseti i da bez prisustva javnosti razgovara sa akademicima.

Kostić je u gostovanju u emisiji Presing na televiziji N1 rekao da bi Vučić trebalo da na tom razgovoru u Akademiji "gledajući se oči u oči sasluša šta ko o čemu misli".

"Na tom razgovoru bez prisustva javnosti bi trebalo da pokušamo da definišemo ili da barem mi, ako se već tretiramo kao misleći ljudi, čujemo koji su ti neredi koje je neko zacrtao ili planirao, pa da se prema njima određujemo i da dajemo svoje sudove", pojasnio je Kostić.

Po Kostićevom mišljenju potrebno je pokrenuti dijalog o Kosovu i Metohiji koji ne bi bio javan i predložio je da o tome razgovaraju Univerzitet i akademija koji bi dali stručna mišljenja.

"Ipak, politička tela na kraju moraju da donose odluke. Gledajući današnju sednicu Skupštine imam skepsu o tome da li će moći da se saslušaju", rekao je Kostić i dodao da u svim diskusijama o Kosovu i Metohiji ima utisak da politički akteri više misle o međusobnim sukobima nego o Srbiji.

On je kazao da je protiv statusa kvo u rešavanju kosovskog pitanja, jer po njegovom mišljenju on ne ide u prilog Srbiji.

Kostić je po pitanju rešenja sukoba Srba i Albanaca na Kosovu rekao da "treba da gasimo vrstu doživljaja da smo u nekoj vrsti bioloških neprijatelja, gde samo nestanak jednoga može uzrokovati sreću drugoga".

O izjavi Vučića da se zalaže za razgraničenje, kao i da taj njegov predlog nije prihvatio narod, Kostić je rekao da on nije razjašnjen do kraja i da narod nije rekao svoju reč, jer i nema informacije o tom predlogu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 31.10.2018, 01:38h REALNI KOMPROMIS

    Pametni Srbi su za pravično i efikasno rešenje, kako bi Kosovo dobilo stolicu u UN, a da Srbija ne mora formalno da prizna : 1). Sever Kosova ostaje Srbiji; 2).Bujanovac i Preševo idu Kosovu, ali tako da pruga i autoput ostaju u Srbiji; 3). ZSO na Kosovu dobija autonomiju sa velikim ovlašćenjima i zaštitu srpskih svetinja; 4). Republika Srpska dobija pravo na referendum o samoopredelenju..

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side