Kostić: SANU ne ćuti, reči se moraju meriti
08.04.2020 Beograd

Kostić: SANU ne ćuti, reči se moraju meriti

Kostić: SANU ne ćuti, reči se moraju meriti Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednik Srpske akademije u umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da se SANU nije sakrila u ovim teškim vremenima, kakva naše pamćenje ne beleži.

 


"Brojni akademici istupaju pojedinačno i svakodnevno. Nema govora o tome da mi ćutimo, ali ovo je vreme u kome se reči moraju meriti", rekao je akademik Kostić, za današnje Večernje novosti.

On je naveo da većina akademika ima više od 65 godina, te pripada rizičnoj grupi i poštuje sva pravila koja je struka preporučila u borbi protiv pandemije koronavirusa, pa je, zbog toga, SANU odlučila da značajno smanji svoje aktivnosti.

"SANU poziva sve na građansku solidarnost i na poštovanje saveta struke. Ubeđeni smo da ćemo, ako ništa drugo, iz ovoga izaći jači za jedno iskustvo koje prethodno nismo imali", rekao je Kostić.

On je istakao da, sada kada brojimo žrtve koronavirusa, niko ne treba da ovaj trenutak, kakav do sada, srećom, nismo doživeli, i razlike koje među nama postoje, kapitalizuje na bilo koji način.

"Izjašnjavanje o virusu korona ili o nekim drugim pošastima moglo bi da se graniči sa banalnošću ako nema šta suštinski novo da se kaže, što treba izbeći. Ako neko, a posebno vlast misli da SANU može da pomogne svojim kapacitetima, kuca na širom otvorena vrata", rekao je Kostić.

Naveo je da se veliki broj članova iz Odeljenja SANU za medicinske nauke nalazi na istaknutim mestima u srpskom zdravstvu, pa se samim tim i lično suočavaju sa brojnim problemima koji su nas zadesili.

"Ovi članovi SANU ne sede, nego su, sa drugim lekarima i sestrama, na prvoj liniji odbrane i u svemu najdirektnije učestvuju", rekao je Kostić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side