01.08.2018 Beograd

Kostić: Izostanak saradnje SANU i Univerziteta u Kragujevcu je sramota za obe institucije

Kostić: Izostanak saradnje SANU i Univerziteta u Kragujevcu je sramota za obe institucije Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je danas da je izostanak saradnje SANU i Univerziteta u Kragujevca tokom prethodne tri godine, "sramota za obe institucije".

Kostić je posle posete kragujevačkom Univerzitetu rekao novinarima da ne želi da elaborira razloge izostanka saradnje iz kako je rekao, "prostog razloga što je posle cele situacije lako biti mudar".

"Cilj današnje posete je pokušaj da se taj problem reši. To može da se učini najpre aktiviranjem Centra SANU u Kragujevcu koji u ovom trenutku ima tri aktivna izvanredna akademika, rekao bih tri musketara SANU - Ivana Gutmana, Miloša Đurana i Miloša Kojića", rekao je Kostić.

On je izrazio očekivanje da će u roku od tri do šest godina u Kragujevcu biti formiran i ogranak SANU.

Predsednik SANU je dodao da će ključni zadaci buduće saradnje sa kragujevačkim Univerzitetom biti razmena informacija, rad na prerastanju centra u ogranak SANU, uključivanje predstavnika akademske zajednice u Kragujevcu u odbore SANU, održavanje zajedničkih skupova, predavanja, izložbi i koncerata kao i izdavačka delatnost.

"Očekujem da ćemo do sredine oktobra napraviti detaljniji program rada za 2019. godinu i da Kragujevac bude tamo gde mu je mesto", rekao je Kostić.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je da razloge izostanka saradnje te visokoškolske ustanove i SANU treba tražiti "u prethodnom rukovodstvu Univerziteta".

Navodeći da Kragujevac trenutno ima trojicu akademika a da je za formiranje ogranka SANU u tom gradu potrebno da ima pet, Filipović je kazao da je jedan od strateških ciljeva Univerziteta da se što pre pokrene proces prijavljivanja kandidata za dopisne članove SANU.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side