Kosovskim Srbima sudbina Srba iz Hrvatske
20.11.2011 Beograd

Kosovskim Srbima sudbina Srba iz Hrvatske

Kosovskim Srbima sudbina Srba iz Hrvatske
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da vlast namerava da sa Srbima na severu Kosova uradi ono što je Slobodan Milošević uradio sa Srbima u Hrvatskoj i Bosni.

"Srbi sa severa Kosova su danas više u pravu nego u julu kada ih je vlast izvela na barikade, pružila im podršku da bi danas, suočena sa činjenicom da  gubi pravo da sedi na dve stolice odlučila da zbog značaja 'evropske' (stolice) sa Srbima na severu uradi ono što je Milošević uradio sa Srbima u Hrvatskoj i u Bosni", rekao je Jovanović na skupu LDP-a u beogradskom Domu omladine. 

Jovanović je odbacio kritike da je proglas "Preokret" izdaja i naveo da su uredbe predsednika Srbije Borisa Tadića koje Tadićevi ministri ne žele da  potpišu na sednicama Vlade, nego ih potpisuju državni sekretari, mnogo više  od onoga što je Tadić kritikovao kao nacionalnu izdaju u proglasu "Preokret". 

"A kako se zove uredba ispod stola u kojoj se kaže da je za sporove na Kosovu nadležan Vrhovni sud Kosova? A kako se zove uredba u kojoj se kaže  uspostavlja se integrisani granični prelaz koji privremene institucije sa Kosova  smatraju granicom a mi smatramo administrativnom linijom? Hoće nam biti  lakše posle toga? Privremene institucije to smatraju svojom zastavom, a mi to  smatramo krpom. One smatraju graničnim kamenom, a mi kamenom za  kupus", rekao je Jovanović. 

Predsednik LDP-a je pozvao vlast da pred Srbiju izađe sa uredbama o Kosovu i kaže da su te uredbe odgovor na dva ekstremizma, one sa balvanima iz  Kosovske Mitrovice i "one druge LDP ekstremiste - Boru Todorovića i Seku  Sablić".

Jovanović je istakao da "Preokret" ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, nego novi pogled na svet i definisanje srpske države, a da priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i gubitak srpskog suvereniteta na Kosovu, može da bude samo posledica jedne politike.

"Onda u perspektivi možzemo da razgovaramo o jednoj modernoj Srbiji koja je moderna i zbog toga što može da  definiše samu sebe, ali ne na način na koji je to činila u prošlosti i kao što čini danas", rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je ideja izgradnje nacionalne države doživela potpuni krah. "Da li je veći gubitak za Srbiju odlazak  milion ljudi ili gubitak prava da u preambuli (Ustava Srbije) dokazuje da je država na Kosovu", upitao je Jovanović.

Jovanović je naveo da nemačka kancelarka Angela Merkel letos nije došla u kaznenu ekspediciju u Srbiju nego da bi  rekla ono što su lideri u Srbiji trebalo da saopšte građanima mnogo ranije. 

"Ako nam je stalo do Srba na Kosovu onda moramo voditi takvu politiku koja će omogućiti tim Srbima normalan život, što  znači politiku koja će im garantovati onaj stepen prava koji je neophodan za normalan život u zajednici sa Albancima koji  takođe imaju pravo na normalan život. Da li je to život u granicama Srbija? Nije i od 1999. godine i kumanovske  kapitulacije i Rezolucije 1244", rekao je Jovanović.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side