Kosovski Vrhovni sud odlučio da se broje glasovi iz dijaspore
30.10.2019 | 19:21h ► 23:19h Priština

Kosovski Vrhovni sud odlučio da se broje glasovi iz dijaspore

Kosovski Vrhovni sud odlučio da se broje glasovi iz dijaspore Foto: pixabay
Kosovski Vrhovni sud je i u drugostepenom postupku odlučio u korist zahteva pokreta Samoopredeljenje da se oko 5.000 glasova dijaspore poslatih na vreme, a pristiglih nakon roka predviđeno za tu vrstu glasanja, ipak uključe u brojanje i postanu deo konačnog rezultata izbora, preneo Košev pisanje Kohe.

Prema oceni Vrhovnog suda sporni glasovi su na vreme i u zakonskom roku poslati iz dijaspore ali su zbog tehničkih problema u njihovom transportu na Kosovo i u CIK stigli od 8. do 11. oktobra.

Pokret Samoopredeljenje podneo je juče žalbu Vrhovnom sudu kako bi omogućio brojanje svih paketa glasova dijaspore koji su sa zakašnjenjem stigli u Centralnu izbornu komisiju (CIK), nakon odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke da se ti glasovi ne broje.

Prethodno je Vrhovni sud Kosova u petak 25. oktobra, postupajući po žalbi Samoopredeljenja, odlučio da Izborni panel za predstavke i žalbe ponovo razmotri i odluči o zahtevu za brojanje tih glasova.

Juče je Izborni panel za predstavke i žalbe odlučio da ponovo odbije zahtev Samoopredeljenja, što je postupak vratilo ponovo na odlučivanje pred Vrhovnim sudom Kosova.

CIK je posle današnje odluke Vrhovnog suda dužan da u najkraćem roku, već sutra počne brojanje ovih glasova i da nakon toga proglasi konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu na kojima je pobedilo Samoopredeljenje, na drugom mestu je Demokratski savez Kosova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova i na četvrtom koalicija Alijansa za budučnost Kosova i Socijaldemorkatska partija Kosova.

Za sada nije poznato dali je koalicija Socijaldemorkatska incijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde prošla izborni prag od 5 odsto.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side