21.08.2019 Beograd

Kosovski tužilac za UNS: Razočaran sam jer Euleks ništa nije uradio u istrazi ubistva novinara

Kosovski tužilac za UNS: Razočaran sam jer Euleks ništa nije uradio u istrazi ubistva novinara Foto: print screen
Tužilac kosovskog Specijalnog tužilaštva i koordinator za slučajeve napada na novinare Besim Keljmendi izjavio je da postojala nada da će Euleks imati bolji učinak od UNMIK-a u istrazi ubistava i kidnapovanja novinara, ali da je razočaran jer nisu uradili baš ništa.

"Iz dokumentacije koju smo dobili se ne vidi da su se tužioci te misije obraćali policiji da pitaju ima li nekih novih informacija, saznanja, dokaza, svedoka, niti da su pitali porodice žrtava za informacije. Prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilaštvo ima takvu obavezu, kao i da na tri meseca obavesti glavnog tužioca dokle se došlo u svakom predmetu i koji su budući potezi. Ako nema dokaza da su tužioci Euleksa obavljali takve razgovore, onda oni baš ništa nisu uradili", kazao je Keljmendi u intervjuu za Udruženje novinara Srbije (UNS).

Keljmendi je kazao da su podaci iz istraživanja UNS-a o slučajevima ubistva novinara pružila važne informacije i pozvao je sve koji imaju informacije u vezi sa kidnapovanjem i ubistvima novinara na Kosovu da se jave tom tužilaštvu ili istraživačima UNS-a.

On je dodao garantuje da će identitet svih svedoka biti zaštićen, kao i da zakon omogućava i amnestiju od zločina onima koji pristanu da budu svedoci tužilaštva.

Posle godina bez istraga u mandatu UNMIK-a, a potom Euleksa, sve predmete ubistava i kidnapovanja novinara preuzelo je kosovsko tužilaštvo u decembru 2018. godine. To je prvi put da jedno tužilaštvo ima kompletiran spisak svih istraga na istoj adresi, ali i da sve istražne radnje, kreću, po treći put - iz početka.

UNS navodi da u istrazi koja je uključivala i kidnapovanje Ljubomira Kneževića, svedok je zbog pretnji odbio da se u sudnici sretne sa osumnjičenim i ispriča šta je video. Kada mu sud nije ostavio drugu opciju, svedok je promenio iskaz.

Komentarišući tu situaciju, Keljmendi je kazao da to upućuje na aktuelni zakon o krivičnom postupku koji omogućava da svedok ponovo bude saslušan, a njegova izjava uvažena kao dokaz, iako je ranije bila odbačena.

Istraga ubistva novinara Šefkija Popove, pokazuje da je policija UNMIK-a iz kuće odnela sve što se moglo smatrati potencijalnim dokazom. Podaci iz UNS-ovog istraživanja ukazuju da je istraga ometana tokom mandata pravosuđa UN, a onda u procesu primopredaje nadležnosti ta dokumentacija nije stigla u Euleks. Postavlja se pitanje šta se dogodilo sa dokazima iznetim iz kuće Popove.

"To je ometanje pravde, nema šta drugo. To je krivično delo. Onaj ko je sakupio dokaze, a sada ne zna se gde su, mora biti krivično odgovoran, bez obzira odakle je. Svaki dokaz sudija uvodi u registar, a ako se ne zna ko je to mogao da skloni iz predmeta, onda je sudija odgovoran. Sa UNMIK-om smo imali dosta problema, a oni su se pozivali na međunarodni imunitet što je apsurd. Ako imaš nadležnost sudije ili tužioca na Kosovu, onda moraš biti uvek odgovoran, odakle god da si", kazao je Keljmendi.

On je za UNS kazao da je danas najveći problem to što je od tih dešavanja prošlo 20 godina, da je politika sasvim drugačija u odnosu na 1999. pa da ne može da utiče u meri u kojoj bi se sprečavale istražne radnje.

"Nekada nismo smeli da spominjemo neka imena, a sada ih vidimo kao okrivljene na sudu. Nismo smeli da spominjemo neke političare, a danas su osuđenici. Tužioci i sudije su mnogo nezavisniji, kao i policija", dodao je Keljmendi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side