13.11.2017 Priština

Kosovski poslanici nezadovoljni izveštajem Komisije za demarkaciju sa Crnom Gorom

Kosovski poslanici nezadovoljni izveštajem Komisije za demarkaciju sa Crnom Gorom Foto: prtscr ytb
Poslanici Komisije Skupštine Kosova za evropske integracije izrazili su danas nezadovoljstvo izveštajem vladine Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom koji je predstavio predsednik komisije Špejtim Bulići.

Poslanik Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti je rekao da se iz izlaganja Bulićija vidi da komisija nema nikakav novi rezultat i da je vreme da komisija predstavi nove argumente i da se pitanje demarkacije okonča.

On je zatražio da komisija ponudi nove argumente, umesto što se bavi radom prethodne komisije koju je predvodio Murat Meha.

"Lično nemam nikakve emocije niti prema staroj (komisiji) niti prema vama. Mi smo ovde čuli samo kritike za bivšu komisiju. Ako ima nešto u vezi sa tom komisijom, neka se time bavi pravda. Vi treba da nam donese argumente. Ako nemate šta da kažete, trebalo je da se dogovorite sa predsednikom komisije i da od njega zatražite da se izveštavanje ostavi za neku narednu priliku. Vi treba da nam dostavite činjenice i argumente", kazao je Pajaziti.

Da komisija nije ponudila ništa novo smatra i poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj, koji je zapitao predsednika komisije da li bi prihvatio da se suoči sa predsednikom bivše komisije.

"Molio bih vas da se mnogo ne bavite prošlom komisijom jer ovde, pre svega, gube građani. Ja od vas kao komisije nisam čuo ništa novo. Zamolio bih vas da budete korektni u vašem radu. Mi nećemo dozvoliti da ovo postane političko pitanje", kazao je Zemal.

On je još jednom zatražio da se to pitanje što pre reši jer je to uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Predsednik komisije Špejtim Bulići je u uvodnom izlaganju rekao da u toj komisiji rade na osnovu zadataka koje su dobili od Vlade Kosova.

On je optužio prethodnu komisiju da su prekoračili ovlašćenja time što su nacrtali novu graničnu liniju.

"Komisija je prekoračila ovlašćenja. Bila je osnovana samo sa jednim zadatkom - demarkacije granice a nikako uspostavljanje nove granične linije, što je na žalost krajnji rezultat njihovog rada", kazao je Bulići.

Odmah nakon izbora za premijera Ramuš Haradinaj je na prvoj sednici nove vlade razrešio bivšu i formirao novu Komisiju za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

Haradinaj je, kao i većina poslanika opozicionih stranaka u prošlom sazivu Skupštine Kosova, bio protiv sporazuma o demarkaciji granične linije koji su 26. avgusta 2015. u Beču sa kosovske strane potpisali tadašnji ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači i ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni.

U međuvremenu, Skupština Crne Gore je ratifikovala sporazum, dok je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio da je za njih pitanje demarkacije završeno.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side