13.11.2017 Priština

Kosovski poslanici nezadovoljni izveštajem Komisije za demarkaciju sa Crnom Gorom

Kosovski poslanici nezadovoljni izveštajem Komisije za demarkaciju sa Crnom Gorom Foto: prtscr ytb
Poslanici Komisije Skupštine Kosova za evropske integracije izrazili su danas nezadovoljstvo izveštajem vladine Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom koji je predstavio predsednik komisije Špejtim Bulići.

Poslanik Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti je rekao da se iz izlaganja Bulićija vidi da komisija nema nikakav novi rezultat i da je vreme da komisija predstavi nove argumente i da se pitanje demarkacije okonča.

On je zatražio da komisija ponudi nove argumente, umesto što se bavi radom prethodne komisije koju je predvodio Murat Meha.

"Lično nemam nikakve emocije niti prema staroj (komisiji) niti prema vama. Mi smo ovde čuli samo kritike za bivšu komisiju. Ako ima nešto u vezi sa tom komisijom, neka se time bavi pravda. Vi treba da nam donese argumente. Ako nemate šta da kažete, trebalo je da se dogovorite sa predsednikom komisije i da od njega zatražite da se izveštavanje ostavi za neku narednu priliku. Vi treba da nam dostavite činjenice i argumente", kazao je Pajaziti.

Da komisija nije ponudila ništa novo smatra i poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj, koji je zapitao predsednika komisije da li bi prihvatio da se suoči sa predsednikom bivše komisije.

"Molio bih vas da se mnogo ne bavite prošlom komisijom jer ovde, pre svega, gube građani. Ja od vas kao komisije nisam čuo ništa novo. Zamolio bih vas da budete korektni u vašem radu. Mi nećemo dozvoliti da ovo postane političko pitanje", kazao je Zemal.

On je još jednom zatražio da se to pitanje što pre reši jer je to uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Predsednik komisije Špejtim Bulići je u uvodnom izlaganju rekao da u toj komisiji rade na osnovu zadataka koje su dobili od Vlade Kosova.

On je optužio prethodnu komisiju da su prekoračili ovlašćenja time što su nacrtali novu graničnu liniju.

"Komisija je prekoračila ovlašćenja. Bila je osnovana samo sa jednim zadatkom - demarkacije granice a nikako uspostavljanje nove granične linije, što je na žalost krajnji rezultat njihovog rada", kazao je Bulići.

Odmah nakon izbora za premijera Ramuš Haradinaj je na prvoj sednici nove vlade razrešio bivšu i formirao novu Komisiju za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

Haradinaj je, kao i većina poslanika opozicionih stranaka u prošlom sazivu Skupštine Kosova, bio protiv sporazuma o demarkaciji granične linije koji su 26. avgusta 2015. u Beču sa kosovske strane potpisali tadašnji ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači i ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni.

U međuvremenu, Skupština Crne Gore je ratifikovala sporazum, dok je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio da je za njih pitanje demarkacije završeno.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

 • Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

 • Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO

  Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da će do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) doći uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije.

 • Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u međunarodnoj zajednici ne zna dovoljno o patnjama Srba sa Kosova i Metohije i ukazala na sve veći broj incidenata i napada na Srbe na tom području.

 • Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

  Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side