Kosovski analitičar: Tajni sporazum Tači-Vučič ništavan, taksa sporedna stvar
26.03.2020 Priština

Kosovski analitičar: Tajni sporazum Tači-Vučič ništavan, taksa sporedna stvar

Kosovski analitičar: Tajni sporazum Tači-Vučič ništavan, taksa sporedna stvar Foto: pixabay.com
Analitičar i publicista Veton Suroi ocenio je danas da je sada navodni "tajni sporazum" predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, sada ništava da je taksa sada sporedna stvar jer je počelo njeno ukidanje uz uspostavjanje mera reciprociteta, s čime su se saglasili kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Vučić.

Suroi je na "Fejsbuku" napisao da se posle jučerašnje "oluje" u kosovskom parlamentu mogu izvesti zaključci da Vlada Kosova nastavlja da sarađuje sa svim svojim članovima, osim onih koje je otpustio premijer, sa čime se saglasio njegov koalicioni partner, predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa.

"Izbegnuto je vanredno stanje, pokušaj uzurpiranja vlasti koristeći stanje sa korona virusom. Pitanje stopostotne takse već je ušlo u postepeni postupak njenog ukidanja uspostavljanjem reciprociteta. Takav proces je potvrđen u razgovorima koje je kancelarka Merkel imala s premijerom Kosova i s predsednikom Srbije. Takav postupak je prihvatila i Srbija. To je već sporedna tema", napisao je Suroi.

Pošto niko ne zna tajni sporazum Vučića i Tčaija, "to je ništavo za Kosovo i Vladu Kosova, jedinu instituciju ovlašćenu za vođenje pregovora sa Srbijom, kada se za to stvore uslovi".

Suroi smatra da je sada hitno pitanje prevencija i borba protiv korona virusa.

"Biće nova vlada koja će zameniti vladu u ostavci u skladu sa ustavnim procedurama i u situaciji javnog zdravlja odnosno situacije sa Korona virusom", rekao je on.

Posle više od 11 sati rasprave, Skupština Kosova je kasno sinoć sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim glasom izglasala nepoverenje Vladi Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja je pokrenuo DSK, koji je bio koalicioni partner u Vladi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side