07.12.2018 Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica: Protest penzionera sa severa Kosova zbog takse na uvoz srpske robe

Kosovska Mitrovica: Protest penzionera sa severa Kosova zbog takse na uvoz srpske robe Foto: Beta / Svetlana Dojčinović
Udruženja penzionera sa severa Kosova organizovala su danas protest u Kosovskoj Mitrovici sa koga je ocenjeno da odluka Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije, predstavlja "najdirektniji napad na pravo Srba da žive na Kosovu i Metohiji".

Učesnici skupa ispred sedišta Euleksa i Evropske unije u severnom delu Kosovske Mitrovice su upozorili da odluka Prištine o naplati takse od 100 odsto znači "nula odsto slobode za Srbe na Кosovu i Metohiji“.

"Odluka Prištine da već 15 dana nas i našu decu lišI hrane, lekova, štampe i svega ostalog jeste odluka kojom se najdirektinije napadaju Srbi i naše pravo da živimo na ovim prostorima. Njihova želja da nas svakoga dana bude sve manje je ništa drugo do namera da nas etnički očiste sa severa kao što su očistili i Prištinu, Đakovicu, Prizren i ostale gradove", rekao je predsednik Udruženja penzionera Кosovske Mitrovice Velimir Кrstić.

On je pozvao državu Srbiju i kako je rekao, "našu braću širom lepe Srbije" da se solidarišu sa Srbima sa Kosova i Metohije u kako je naveo, " trenutku koji je presudan za opstanak našeg naroda".

Predstavnik Udruženja penzionera "Trepča" iz Zvečana Miroslav Todosijević ocenio je da je glavni cilj Prištine da "zaplaši Srbe" kako bi ih naterala na iseljavanje sa Kosova i Metohije.

"Umesto da uživaju plodove minulog rada, penzioneri ostaju bez hleba, lekova i ostalih potrepština. Zato zahtevamo od Evrope i međunarodne zajednice da urazume Prištinu i ukinu pomenute mere kako bi mi penzioneri i ostali građani mogli da žive život dostojan čoveka", kazao je Todosijević.

Predstavnik penzionera opštine Leposavić Miroslav Jasnić poručio je na skupu da moćni treba da zaštite nemoćne.

"Želja nam je da se probudi savest moćnih da zaštite nemoćne. Mi samo želimo miran i dostojanstven život jer to i zaslužujemo", kazao je Jasnić. 

Podršku građanima severa Kosova koji već danima protestuju zbog povećanja takse na uvoz robe iz centralne Srbije, sutra bi trebalo da pruži i folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović čiji je koncert najavljen za 12 časova na platou ispred Tehničke škole i studentskih domova.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side