27.10.2015 | 09:18h ► 18:34h Priština

Potpisan SSP EU i Kosova

Potpisan SSP EU i Kosova Ilustracija / Foto: Beta, Council of Europe
Kosovo i EU potpisali su danas u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje, a šefica diplomatije EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) ocenila je to kao značajan trenutak u odnosima.

Sporazum su potpisali čelnica Evropske službe za spoljno delovanje Mogerini, evropski komesar za pregovore Johanes Han (Johannes Hahn), kosovski premijer Isa Mustafa i ministar za pridruživanje EU Bekim Čolaku, kako se vidi na fotografijama postavljenim na društvenu mrežu Tviter.

Mogerini je na Tviteru navela da je to značajan događaj u odnosima EU i Kosova, Han da predstavlja prekretnicu u odnosima, dok je litvansko ministarstvo spoljnih poslova Kosovu u uputilo čestitke.

Sa druge strane, član kosovskog parlamenta i analitičar Iljir Deda ocenio je da potpisivanje SSP u skladu sa međunarodnim propisima "jača subjektivnost, bez obzira na tekst" i da Kosovo neće skoro dobiti status kandidata.

SSP je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

"To za nas predstavlja veoma važan sporazum, jer otvara vrata i drugačiju poziciju ekonomske saradnje sa zemljama Evropske unije", rekao je ranije premijer Mustafa, i dodao da je to "početak dugog puta, koji će biti početak puta Kosova ka EU".

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU.

Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.

Savet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savetu ministara EU, a zemlje članice su na sastanku pripremnog tela Saveta zeleno svetlo dale prošle sedmice.

 

Mustafa: SSP jedan od najznačajnijih događaja

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas u Strazburu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom najznačajniji događaj posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Danas je moja zemlja službeno ušla u ugovorne odnose s Evropskom unijom. Potpisivanjem ovog sporazuma potvrdili smo volju građana Kosova za evropske integracije i otvaranje novog poglavlja za Kosovo", rekao je Mustafa posle potpisivanja sporazuma.

Mogerini je rekla da je sporazumom "otvorena nova faza u odnosu EU-Kosovo" i da predstravlja značajan doprinos stabiopnosti Kosova i regiona u celini, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Han je rekao da će sporazum pomoći Kosovu u neophodnim reformama i stvoriti mogućnosti za razvijanje trgovine i investicija. "Staviće Kosovo na put održivog privrednog rasta i može dovesti do stvaranja veoma potrebnih radnih mesta za njegove građane, posebno mlade", rekao je evropski komesar.

Mustafa je rekao da taj sporazum "daje pečat putu Kosova ka EU s kojeg nema povratka i otvara mogućnost Kosova prema reformama u svim oblastima".

"To je put jačanja demokratije i izgradnje pravne države, put političke stabilnosti i ekonomske perspektive, put završetka tranzicije ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, jačanju mira i stabilnosti u regionu i političkim rešenjima", rekao je Mustafa.

Visoka predstavnica EU, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, rekla je da proces evropizacije Kosova počinje danas, da će biti praćen punim angažovanjem Kosova i punim partnerstvom EU.

"Očekujemo da stupi na snagu što je brže moguće. Posle toga će biti mnogo dobroga za građane Kosova i EU, za stabilnost i integraciju regiona. To je dobar trenutak", rekla je Mogerini.

Han je ocenio da je osporazum dvostruko veliko distignuće posebno kada se imaju u vidu evropska stremljenja Kosova.

"To je veliki dan za sve nas, zahvaljujući našim ekipama bez kojih to ne bi smo mogli postići. Jedva čekam da odem na Kosovo sledeće nedelje i da dovedemo do kraja ono za što se danas dogovorili i da vidimo mogućnosti kako da to primenimo, pošto je sada vreme za primenu", rekao je Han.

Zeleno svetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedelje zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tela Saveta EU.

 

Jahjaga: Potpisivanje SSP poseban dan za Kosovo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova poseban dan za Kosovo.

"Ovim sporazumom, Kosovo danas započinje nepovratni put ka učlanjenju u EU, u porodicu država koje dele vrednosti slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava", navodi se u izjavi predsednice Kosova.

Čestitajući građanima Kosova "na ovom izvanrednom dostignuću" Jahjaga je ocenila da je postignuti napredak rezultat ostvarenih reformi i širokog društvenog i političkog konsenzusa koji uživa evropska agenda na Kosovu.

"Stigli smo ovde, do ovog istorijskog dana za Kosovo, širokim angažovanjem građana, institucija, političkog spektra, našeg civilnog društva, poslovne zajednice i mnogih drugih društvenih segmenata", dodaje se u izjavi.

Kosovska predsednica je navela i da od danas, Kosovo uspostavlja ugovorni odnos sa Evropskom unijom koji podrazumeva međusobna prava i odgovornosti.

"Ovaj sporazum će pomoći sprovođenje reformi u mnogim sektorima, kao i produbljenje političkog dijaloga Kosova i EU. Koristi Kosova su mnogobrojne, pogotovu u povećanju stranih investicija i stvaranja dobrih uslova za stabilan ekonomski razvoj zemlje. Izražavam svoju zahvalnost institucijama EU i zemljama članicama na konstantnoj podršci jasnom evropskom putu Kosova i njegovih građana", naglašava se u izjavi predsednice Jahjaga.

autor: VV / SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

  Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.

 • Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu

  Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je primilo odgovor predsedavajućeg u Papskom savetu za kulturu, kardinala Đanfranka Ravasija, u vezi sa služenjem katoličke mise na ostаcimа prаvoslаvne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u kom se izražava uveravanje da će "Sveta Stolica učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji na Balkanu".

 • Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

  Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predviđeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

 • Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

  Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

 • CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

 • Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice

  Srpska lista smatra da predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Кosovu.

 • U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave

  Na teritoriji Šapca u toku su rekonstrukcija gradskih ulica i asfaltiranje seoskih puteva. U Pocerini, radovi su u punom jeku - u Nakučanima je asfaltirana Divič mala, put pored kojeg živi devetoro male dece koja će od sada lakše i brže stizati do škole udaljene tri i po kilometra, a u Zablaću dve male: Simića i Damnjanovića, čija je ukupna dužina više od dva kilometra.

 • Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

  Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

 • Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

  Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 • Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side