27.10.2015 | 09:18h ► 18:34h Priština

Potpisan SSP EU i Kosova

Potpisan SSP EU i Kosova Ilustracija / Foto: Beta, Council of Europe
Kosovo i EU potpisali su danas u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje, a šefica diplomatije EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) ocenila je to kao značajan trenutak u odnosima.

Sporazum su potpisali čelnica Evropske službe za spoljno delovanje Mogerini, evropski komesar za pregovore Johanes Han (Johannes Hahn), kosovski premijer Isa Mustafa i ministar za pridruživanje EU Bekim Čolaku, kako se vidi na fotografijama postavljenim na društvenu mrežu Tviter.

Mogerini je na Tviteru navela da je to značajan događaj u odnosima EU i Kosova, Han da predstavlja prekretnicu u odnosima, dok je litvansko ministarstvo spoljnih poslova Kosovu u uputilo čestitke.

Sa druge strane, član kosovskog parlamenta i analitičar Iljir Deda ocenio je da potpisivanje SSP u skladu sa međunarodnim propisima "jača subjektivnost, bez obzira na tekst" i da Kosovo neće skoro dobiti status kandidata.

SSP je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

"To za nas predstavlja veoma važan sporazum, jer otvara vrata i drugačiju poziciju ekonomske saradnje sa zemljama Evropske unije", rekao je ranije premijer Mustafa, i dodao da je to "početak dugog puta, koji će biti početak puta Kosova ka EU".

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU.

Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.

Savet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savetu ministara EU, a zemlje članice su na sastanku pripremnog tela Saveta zeleno svetlo dale prošle sedmice.

 

Mustafa: SSP jedan od najznačajnijih događaja

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas u Strazburu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom najznačajniji događaj posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Danas je moja zemlja službeno ušla u ugovorne odnose s Evropskom unijom. Potpisivanjem ovog sporazuma potvrdili smo volju građana Kosova za evropske integracije i otvaranje novog poglavlja za Kosovo", rekao je Mustafa posle potpisivanja sporazuma.

Mogerini je rekla da je sporazumom "otvorena nova faza u odnosu EU-Kosovo" i da predstravlja značajan doprinos stabiopnosti Kosova i regiona u celini, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Han je rekao da će sporazum pomoći Kosovu u neophodnim reformama i stvoriti mogućnosti za razvijanje trgovine i investicija. "Staviće Kosovo na put održivog privrednog rasta i može dovesti do stvaranja veoma potrebnih radnih mesta za njegove građane, posebno mlade", rekao je evropski komesar.

Mustafa je rekao da taj sporazum "daje pečat putu Kosova ka EU s kojeg nema povratka i otvara mogućnost Kosova prema reformama u svim oblastima".

"To je put jačanja demokratije i izgradnje pravne države, put političke stabilnosti i ekonomske perspektive, put završetka tranzicije ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, jačanju mira i stabilnosti u regionu i političkim rešenjima", rekao je Mustafa.

Visoka predstavnica EU, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, rekla je da proces evropizacije Kosova počinje danas, da će biti praćen punim angažovanjem Kosova i punim partnerstvom EU.

"Očekujemo da stupi na snagu što je brže moguće. Posle toga će biti mnogo dobroga za građane Kosova i EU, za stabilnost i integraciju regiona. To je dobar trenutak", rekla je Mogerini.

Han je ocenio da je osporazum dvostruko veliko distignuće posebno kada se imaju u vidu evropska stremljenja Kosova.

"To je veliki dan za sve nas, zahvaljujući našim ekipama bez kojih to ne bi smo mogli postići. Jedva čekam da odem na Kosovo sledeće nedelje i da dovedemo do kraja ono za što se danas dogovorili i da vidimo mogućnosti kako da to primenimo, pošto je sada vreme za primenu", rekao je Han.

Zeleno svetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedelje zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tela Saveta EU.

 

Jahjaga: Potpisivanje SSP poseban dan za Kosovo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova poseban dan za Kosovo.

"Ovim sporazumom, Kosovo danas započinje nepovratni put ka učlanjenju u EU, u porodicu država koje dele vrednosti slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava", navodi se u izjavi predsednice Kosova.

Čestitajući građanima Kosova "na ovom izvanrednom dostignuću" Jahjaga je ocenila da je postignuti napredak rezultat ostvarenih reformi i širokog društvenog i političkog konsenzusa koji uživa evropska agenda na Kosovu.

"Stigli smo ovde, do ovog istorijskog dana za Kosovo, širokim angažovanjem građana, institucija, političkog spektra, našeg civilnog društva, poslovne zajednice i mnogih drugih društvenih segmenata", dodaje se u izjavi.

Kosovska predsednica je navela i da od danas, Kosovo uspostavlja ugovorni odnos sa Evropskom unijom koji podrazumeva međusobna prava i odgovornosti.

"Ovaj sporazum će pomoći sprovođenje reformi u mnogim sektorima, kao i produbljenje političkog dijaloga Kosova i EU. Koristi Kosova su mnogobrojne, pogotovu u povećanju stranih investicija i stvaranja dobrih uslova za stabilan ekonomski razvoj zemlje. Izražavam svoju zahvalnost institucijama EU i zemljama članicama na konstantnoj podršci jasnom evropskom putu Kosova i njegovih građana", naglašava se u izjavi predsednice Jahjaga.

autor: VV / SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side