17.02.2018 | 10:12h ► 22:21h Priština

Koncertom Rite Ore završen prvi dan proslave nezavisnosti Kosova

Koncertom Rite Ore završen prvi dan proslave nezavisnosti Kosova Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu
Koncertom svetski poznate pevačice poreklom sa Kosova Rite Ore, pred oko 100.000 građana Prištine i drugih delova Kosova, na trgu Skenderbeg okončan je prvi dan obeležavanja desete godišnjice nezavisnosti Kosova.

Tokom dana je održana svečana sednica Vlade Kosova, a organizovane su i sportske i kulturne aktivnosti prvog dana proslave 17. februara.

Proslava je počela sportskim aktivnostima za decu na Trgu majke Tereze, nastavljena je kulturno-umetničkim defileom Ansambla narodnih pesama i igara Kosova "Šota", koncertom dečije grupe "Xixilonjat" i koncertom "Šote".

U Nacionalnoj biblioteci Kosova otvorena je izložba "Kosovo od istorije do državnosti", prikazan je film "Otac", a u 22 sata počeo je koncert Rite Ore.

Sutra, drugog dana proslave, u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašhari" u selu Prekaze biće simbolično posađeno 115 stabala u čast zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

U 10 časova počinje Međunarodna konferencija "Decenija nezavisnosti", dok je za 12 časova predviđena Svečana sednica Skupštine Kosova.

Posle sednice, u 13 časova, na Trgu majke Tereze i Zahira Pajazitija biće održana parada Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

U Ministarstvu inostranih poslova Kosova biće predstavljena "Knjiga nezavisnosti", s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači sutra u 15 časova u hotelu "Emerald" u Prištini prirediće prijem za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.


Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

 

 

Vlada Kosova usvojila zajedničku izjavu Tačija i Vujanovića o demarkaciji

Vlada Kosova je danas na početku svečane sednice povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova usvojila zajedničku izjavu - aneks sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore koji su potpisali predsednici Kosova i Crne Gore, Hašim Tači i Filip Vujanović.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da zajednička izjava otvara put da rešenje o demarkaciji granice usvoji Skupština Kosova jer omogućava da se isprave sve moguće greške i nepreciznosti u sporazumu Kosova i Crne Gore od 26. avgusta 2015. godine.

Vlada je jednoglasno usvojila aneks sporazuma.

Sednici Vlade nisu prisustvovali članovi iz Srpske liste.

Tači i Vujanović dogovorili su u četvrtak zajedničku izjavu, a Predsedništvo Skupštine Kosova sinoć je odlučilo da se zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije razmotri na sednici koja je zakazana za nedelju, 18. februar u 18 časova.

Predlog aneksa sporazuma su podržale sve stranke zastupljene u Skupštini Kosova sem Samoopredeljenja.


Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu

 

Kosovu čestitali i Klinton, Buš, Olbrajt, Rajs, general Klark

Uz predsednika SAD Donalda Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona, desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovu su čestitali i bivši američki predsednici Bil Klinton i Džordž Buš, bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt i Kondoliza Rajs i bivši komandant NATO snaga u Evropi, general Vesli Klark.

U video-poruci predsednik Klinton je izjavio da će Kosovo "uvek u njegovom srcu imati posebno mesto".

"Izuzetno sam zahvalan što sam kao predsednik SAD mogao da pomognem da ostvarite budućnost u slobodi i toleranciji", rekao je Klinton.

On je podvukao da veruje da je "zasluženo mesto" Kosova punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, EU, NATO i međunarodnoj zajednici uopšte.

"Za vaše međunarodne prijatelje širom sveta je značajno da nastavite da radite na prevazilaženju sukoba iz prošlosti", poručio je Klinton.

Bivši predsednik SAD Džordž Buš je u svoje i ime supruge Lore čestitao narodu Kosova uz poruku "u ovom značajnom trenutku želimo vam mirnu, demokratsku i bogatu budučnost".

Biuvši komandat NATO snaga u Evropi u vreme napada na SRJ, general Vesli Klark je ispod slike s Kosova iz tog vremena napisao: "Čestitke narodu Kosova, slavimo deset godina nezavisnosti".

I bivše američke državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt i Kondoliza Rajs su narodu Kosova čestitale desetu godišnjicu nezavisnosti.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side