Kosnet: SAD se ne zalaže za bilo kakve veće promene granica
03.12.2019 Priština

Kosnet: SAD se ne zalaže za bilo kakve veće promene granica

Kosnet: SAD se ne zalaže za bilo kakve veće promene granica Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic
Sjedinjene Američke Države usredsređene su ne samo na vraćanje vlada Srbije i Kosova za pregovarački sto, već i na obezbeđivanje uslova za uspešno zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma, rekao je američki ambasador Filip Kosnet, u intervjuu za Koha ditore.

Prema njegovim rečima, dogovor bi mogao da se postigne u toku naredne godine.

Poslednjih godina službenici američke administracije izjavili su da ako Kosovo i Srbija pristanu na sveobuhvatni sporazum koji bi uključivao bilo kakva prilagođavanja granica, tada bi SAD pogledale taj sporazum, a ne odbacile ga.

Kosnet misli da su ljudi to pogrešno shvatili, pretpostavljajući da to znači da se SAD aktivno zalažu za bilo kakve veće promene granice.

"Nikada nije bilo ovako. Štaviše, naš stav je bio da svaki sporazum između Kosova i Srbije treba da bude prihvatljiv za narode dve zemlje, a ne samo za neke političare", rekao je Kosnet.

Ali, prema američkom diplomati, moguće je da će Kosovo i Srbija, kao deo opšteg dogovora, razmotriti razgraničenje i to je prema njem pitanje za zvaničnike obe vlade - da li oni očekuju da će u budućnosti biti diskusija o teritorijama.

Govoreći o izazovima pred novom Vladom Kosova Kosnet je rekao da je nerealno razgovarati o upravljanju bez priznavanja političke stvarnosti Srpske liste.

Govoreći o glasovima kojima se poziva na preispitivanje mandata Specijalnog suda, rekao je da bi svaki napor u tom pogledu bio bi izdaja SAD-u i žrtvama iz svih zajednica.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side