Korupcija najveći unutrašnji neprijatelj Kosova
14.02.2020 Priština

Korupcija najveći unutrašnji neprijatelj Kosova

Korupcija najveći unutrašnji neprijatelj Kosova Foto: Pixabay
Istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studije (KCBS) koje je danas predstavljeno pokazuje da su korupcija, nezaposlenost i organizovani kriminal najveći neprijatelji Kosova na unutrašnjem planu, dok je na međunarodnom planu to negativan uticaj Srbije.

Kosovski bezbednosni barometar predstavlja percepciju javnosti o glavnim pretnjama kosovskoj nacionalnoj bezbednosti, pitanjima koja se odnose na dijalog između Kosova i Srbije, kao i mišljenja ispitanika o državama zapadnog Balkana, evropskim državama i globalnim silama. koji imaju uticaja na spoljnu politiku Kosova.

U izveštaju se ističe da se na Kosovu korupcija smatra najvećim rizikom za nacionalnu bezbednost države. Velika većina ispitanika, ili 91,41 procenat, korupciju doživljava kao najveći unutrašnji rizik.

Na drugom mestu je nezaposlenost sa (90,98 procenata), dok je na trećem mestu organizovani kriminal (89,31 procenat).

Vredi napomenuti da su najproblematičnija pitanja u dijalogu Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija, podela Kosova ili razmena teritorija Kosova i Srbije (78,48 procenata), kao i teritorijalna autonomija kroz Asocijaciju opština sa srpskom većinom ( 64,61 odsto), što se doživljava kao rizik visokog nivoa za nacionalnu bezbednost Kosova.

Većina građana se zalaže za nastavak dijaloga Kosovo Srbija. Da dijalog treba nastaviti smatra 50 odsto ispitanika, dok je 21 procenat ispitanika koji smatraju da dijalog treba usloviti priznanjem nezavisnosti od strane Srbije, dok gotovo 15 odsto ispitanika smatra da se dijalog ne bi trebao nastaviti.

Kada je u pitanju taksa koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, 35,32 procenta je da taksa treba da ostane na snazi, dok je 32,97 procenata izjavilo da bi taksu trebalo zameniti primenom punih merama reciprociteta sa Srbijom.

Istovremeno oko 22 odsto anketiranih je reklo da Vlada Kosova treba da ukine tarife.

Što se tiče strateških partnera i saveznika Kosova, podaci ankete pokazuju da se Nemačka na prvom mestu  (79,85 procenata). SAD (78,60 procenata), Albanija (69,69 procenata) i Velika Britanija (62,85 procenata) doživljavaju kao prijateljske zemlje prema Kosovu, dok sa druge strane Srbija sa 89,86 odsto smatra državom sa najštetnijim uticajem na Kosovo, iza nje slede Rusija (81,35 odsto) i Kina (59,61 odsto).

Pošto je Kosovski bezbednosni barometar ispitivanje sproveo sredinom oktobra 2019, ovaj izveštaj nije obuhvatio događaje od novembra 2019.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side