10.11.2018 | 09:20h ► 14:45h Beograd

Koraks: I Milošević je mahao mojim karikaturama

Koraks: I Milošević je mahao mojim karikaturama Foto: Danas
Dnevni list Danas objavio je u vikend-izdanju novu karikaturu Predraga Koraksića Coraxa, koja je slična prethodnoj, samo što ovaj put poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić kmeče u naručju Hitlera i Gebelsa, jer više nemaju flašicu u ustima.

Jučerašnja karikatura u Danasu izazvala je veliki broj reakcija i napada na taj list, počev od lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, preko Ministarstva kulture i Pokrajinske vlade, do Aleksandra Martinovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, prorežimskih tabloida.

Novinarska udruženja, nevladine i antifašističke organizacije, pojedine opozicione političke partije osudili su napad režima na list Danas.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks (Corax) izjavio je da nije prvi put da je njegova karikatura predmet napada vlasti i uporedio je Vučića sa Slobodanom Miloševićem.

"Isto je tako Milošević mahao mojom karikaturom objavljenom u ‘Našoj borbi’ kada ga je Holbruk kritikovao zbog slobode medija. Milošević mu je pokazivao karikaturu ističući da ‘taj karikaturista nije uhapšen’ i da je to sloboda medija. Istu rečenicu sada je iskoristio Vučić, koji je tada bio ministar za informisanje, a kasnije je pokušavao da ugasi Danas", naveo je Koraks.

On je za Danas rekao da nije uplašen, iako su se i državni organi oglasili, te da mu nije jasno zašto Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje karikaturu ako postoji sloboda medija koju Vučić pominje.

"Zapravo, ako pogledate šta je rekao, ispada da je samo Danas slobodan medij, a svi ostali nisu", kazao je Koraks.

Karikaturista Dušan Petričić rekao je da je Koraksova karikatura odlična i tačno i vrlo precizno odslikava stanje stvari u Srbiji.

"To što predsednik govori o slobodi medija je njegovo drugo lice koje često koristi, a zapravo sve što on radi potvrđuje da je on glavni ideolog i inspirator fašističkih stremljenja u našoj zemlji. Vrlo je jasno da nema nikakve slobode medija, a da inspiratori fašizma i vođe u tom pravcu nekim sitnim primerima imitiraju slobodu", naveo je Petričić.

Karikaturista Marko Somborac rekao je da ne razume kako su Vučić, Hitler i sloboda medija u ovom slučaju dovedeni u vezu i predlaže da Vučić razreši te nedoumice, tako što će sesti na nacionalnu frekvenciju sa uglednim novinarima i onda objasniti i o slučaju sa karikaturom, kao i o drugim temama, pogotovo o lažima o ekonomskom stanju.

"Ako ovo izostane, toliko o slobodi medija", kazao je Somborac za Danas.

 

Medijska koalicija pružila punu podršku listu Danas i Koraksu

Medijska koalicija pružila je danas punu podršku dnevnom listu Danas i karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu (Corax) posle napada predstavnika vlasti zbog karikature i iznela zahtev da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Gajović budu smenjeni.

"Jučerašnji dan, koji je protekao u organizovanom napadu predstavnika izvršne vlasti na list Danas, predstavlja još jedan veliki poraz ideje medijskih sloboda u Srbiji, a vlast je i ovoga puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja, kao i slobodi umetničkog izražavanja. Osim toga, predstavnici vlasti su ponovo demonstrirali i sklonost ka manipulaciji i elementarno nepoznavanje uloge medija u savremenom društvu", navela je Medijska koalicija u saopštenju.

Koalicija je podsetila da reč karikatura potiče od italijanske reči "caricare", koja znači "preterivati" i dodali da je smisao karikature upravo preuveličavanje i deformisanje istaknutih osobina pojedinaca.

"Takođe, podsećamo da su karikaturisti i autori satira i humoreski proganjani jedino u najtotalitarnijim društvima, i to u njihovim najgorim periodima", piše u saopštenju.

Medijska koalicija je podsetila da su forme karikature, satire i humoreske, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, posebno zaštićene kao oblik slobode umetničkog izražavanja, koja je inače garantovana i Ustavom Srbije.

"Podsećamo da je Koraksova karikatura, zapravo, odgovor na optužbe šefa poslaničkog kluba SNS-a (Aleksandra Martinovića) da dnevni list Danas – inače jedan od retkih medija u Srbiji koji drži do novinarskog kodeksa – vodi 'harangu protiv SNS-a i nedužnih ljudi, koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Hitlera'".

Medijska koalicija je navela da je u brojnim reakcijama predstavnika izvršne vlasti namerno iznošena neistina da je list Danas Aleksandra Vučića poistovećivao sa Hitlerom.

"Ali, da je to čak i istina, da je na karikaturi Vučić tako i prikazan – to bi apsolutno predstavljalo legitiman način izražavanja karikaturiste koji se inače često koristi u demokratskim zemljama kada se žele prikazati određene nedemokratske i autoritarne sklonosti političkih funkcionera", piše u saopštenju.

Medijska koalicija je podsetila da su javni funkcioneri, i po međunarodnom pravu i po domaćim zakonima, dužni da trpe viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja je mnogo šira u odnosu na njih.

Kao "posebno sramotnu" ocenili su reakciju Ministarstva kulture i informisanja na karikaturu Danasa, s obzirom na činjenicu da je pre samo desetak dana ono odbilo da reaguje u slučaju poziva na linč novinara i nezavisnih medija u Srbiji u listu Ilustrovana politika, tvrdeći da "ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta".

Medijska koalicija je podsetila da je već zahtevala odlazak ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića zbog brojnih skandala koji prate njihovo delovanje, kao što je neuspešan rad na Medijskoj strategiji i ovogodišnji "kriminalni konkurs" za medijske sadržaje.

"Posle ovog skandala sa saopštenjem, ministar i državni sekretar moraju da budu smenjeni", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side