Koordinacija srpskih udruženja: Sramna odluka francuskog suda u slučaju Haradinaj
28.04.2017 Beograd

Koordinacija srpskih udruženja: Sramna odluka francuskog suda u slučaju Haradinaj

Koordinacija srpskih udruženja: Sramna odluka francuskog suda u slučaju Haradinaj Ilustracija / Foto: Beta, AP
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije ocenila je kao sramnu odluku francuskog suda u Kolmaru da odbije zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, navodeći da nema pravde za srpske žrtve na Kosovo i Metohiji, kao ni na prostoru bivše Jugoslavije.

"Time je iz zemlje, koja se smatra evropskom kolevkom poštovanja ljudskih prava, poslata necivilizovana poruka da pravo na pravdu ne postoji za srpske žrtve i članove njihovih porodica i da je nekažnjivo i dozvoljeno vršenje masovnih i brutalnih zločina nad Srbima, kakve je Ramuš Hajradinaj počinio na stotine na prostorima Kosova i Metohije u periodu od 1998. do 2001. godine", navodi se u sopštenju.

Koordinacija je pozvala vlast u Srbiji da preduzmu sve moguće pravne, diplomatske i političke korake da bi se "ratni zločinac Ramuš Haradinaj priveo pravdi" i međunarodnu javnost upoznala sa neprihvatljivom porukom koju su francuske vlasti tom odlukom poslale srpskim žrtvamai i pravdoljubivom svetu.

Istakli su ne pristaju na praksu sudova u nacionalnim evropskim sudovima i međunarodnim sudovima, prema kojoj kako kažu, pravda nije univerzalno pravo koje pripada svima, već je u službi politike upravljanja krizom u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

"Prema toj necivilizovanoj praksi "pravda za srpske žrtve i članove njihovih porodica je nedostižna, ona je 'kolateralna šteta' takve politike, jednako kao što su i srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, tretirane kao 'sporedna šteta', tragičnih zbivanja na tom prostoru", navela je Koordinacija.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je juče zahtev Srbije za izručenje Haradinaja. Haradinaj je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobođen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side