22.08.2017 | 14:05h ► 14:26h Beograd

Konzularno odeljenje za pomoć građanima u Makedoniji

Konzularno odeljenje za pomoć građanima u Makedoniji Foto: Novi magazin/SA
Građani Srbije u Makedoniji u slučaju nezgode ili drugih problema za pomoć mogu da se obrate konzularnom odeljenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U Ministarstvu spoljnih poslova agenciji Beta je rečeno da je uobičajena praksa da je u slučaju nezgoda, povreda ili smrti konzularno odeljenje Ministarstva nadležno za pomoć srpskim državljanima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je odlučeno da se celokupno osoblje ambasade iz Makedonije povuče, jer su nadležni organi pružili dokaze o  veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Zaposleni u ambasadi koji se bave konzularnim poslovima vratiće se u Skoplje sledeće nedelje, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Srpski državljani, sudeći po informacijama Ministarstva spoljih poslova Srbije, mogu bezbedno putovati u Makedoniju i pored novih tenzija između Beograda i Skoplja. Poslednja informacija u vezi s Makedonijom je upozorenje posle protesta u aprilu da treba izbegavati mesta masovnih okupljanja i demonstracija. Na sajtu ambasade takođe nema novih informacija.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas će se sledeće nedelje vratiti deo osoblja u Skoplje, dok će se ambasadorka vratiti verovatno u septembru.

Vučić je juče, bez navođenja detalja, rekao da je za odluku o povlačenju osoblja iz ambasade u Skoplju bilo nekoliko razloga i da su "nadležni organi" njemu i Vladi Srbije predstavili dokaze o ofanzivnom obaveštajnom delovanju.

Dačić je za televiziju Pink kazao da srpska strana želi normalizaciju odnosa i spuštanje tenzija i da Srbija ne radi ništa protiv Makedonije.

"Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je uključen strani faktor. Mi znamo sve šta su odlučili, šta rade i šta će raditi", rekao je Dačić.

Makedonska agencija Makfaks prenela je, pozivajući se na neimenovane izvore, da se povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd povezuje s odnosom Makedonije prema prijemu Kosova u Unesko.

Vlada Makedonije saopštila je juče da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU. 

Vučić je potom rekao da će Srbija čekati odluku da li će Albanci da pokušaju da uvrste Kosovo kao članicu Uneska.

"Tada ćemo čekati da vidimo šta će da kažu i Skoplje i Podgorica i mnogi drugi. Naš je posao da zaštitimo interes Republike Srbije", rekao je on.

Ministarstva spoljnih poslova navelo je da svi građani Srbije, kojima je potrebna konzularna pomoć i zaštita u Makedoniji, u ovom periodu, mogu da se obrate Odeljenju za konzularne poslove Ministarstva na broj telefona 011/306-8268 ili na mejl: okp@mfa.rs.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw