15.06.2018 Novi Sad

Konsultacije o Medijskoj strategiji u Novom Sadu

Konsultacije o Medijskoj strategiji u Novom Sadu Foto: Medija centar
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da u novoj Medijskoj strategiji Srbije do 2023. godine, posebno treba obratiti pažnju na oblast dodele državnog novca medijima putem javnih nabavki, sponzorstava, donacija i raznih drugih ugovora, koja je trenutno netransparentna i nevidljiva, a u pitanju je velika količina novca.

"Mnogo više novca odlazi režimskim medijima kroz ove procese nego kroz konkursno sufinansiranje. Naša ideja je da se u novoj medijskoj strategiji ova davanja počnu beležiti kroz Registar medija. Svi podaci i novac koji od državnih institucija, javnih preduzeća i slično, pronađu u Registru, kako bi ta transparentnost pomogla u razumevanju tog problema", rekao je Sejdinović na Konsultacijama o novoj Medijskoj strategiji u Novom Sadu.

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da je u prethodnoj Medijskoj straegiji, ali i u praksi, zapostavljena tema uticaja građana na rad javnih servisa, koji je sveden na "nekoliko fingiranih javnih rasprava koje organizuju Programski saveti, ali bez ikakvog efekta".

"Poređenja radi, u susednoj Hrvatskoj, a da ne govorimo o recimo BBC-ju, tom aspektu rada javnih servisa dat je najveći značaj, jer oni postoje zbog građana. U Hrvatskoj postoji poseban poverenik za odnose sa građanima, koji se bavi samo time, a oni kroz razne forme mogu da iznesu svoje mišljenje o radu Hrvatske radio televizije", rekao je Obradović.

On je dodao da su u zakonskim rešenjima u Hrvatskoj data drugačija ovlašćenja samim Programskim savetima, ali je i sam izbor članova hrvatskog regulatornog tela, koji direkno utiče na rad javnih servisa isto kao i u Srbiji, inkluzivniji za različita mišljenja i društvene strukture.

"Od Javnih servisa zavisi cela medijska scena, jer oni uspostavljaju standarde", dodao je Obradović i kazao da očekuje da će kroz novu medijsku strategiju ta oblast biti unapređena, i da će biti uvažena postojeća dobra rešenja iz drugih zemalja, a koja su primenjiva u Srbiji.

Novinar CINS-a Dino Jahić naglasio je da je taj medij, kao jedan od novinarskih istraživačkih centara u Srbiji, posebno prepoznao probleme u sferi dostupnosti i pristupu informacijama, kao i u oblasti bezbednosti.

"Ograničavanje pristupa informacijama smatramo za ograničavanje rada novinara, isto kao i sve prisutnije pretnje i pritiske, poput nestanka novinara Stefana Cvetkovića. Problem je što je pristup informacijama uz pomoć Zakona o pristupu sve teži, pa bi nova medijska strategija trebalo da pokrene i nove mehanizme za tu oblast", rekao je Jahić.

Dodao je da izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama treba da predvide "olakšan pristup", a ne da se sprovode skriveno od javnosti, jer ako se problemi ne reše, ne samo novinari, već i građani na koje se zakon takođe odnosi, neće imati pristup.

Predstavnik organizacije Lokal Pres Ivan Kovačević, rekao je da nova rešenja u medijskoj strategiji treba posebno da uvažavaju lokalne medije, koji su prema njegovim rečima "malo vidljivi iako su veoma značajni i pokrivaju najveći deo Srbije na lokalnom nivou".

"Problem je finansiranje, koje zavisi od lokalne sredine u kojoj konkursno sufinansiranje nije pokazalo dobre rezultate. Značajno bi bilo da se u novu strategiju uvrsti i odrednica koliko lokalne samuprave treba da izdvajaju iz budžeta za medije i naš predlog je da to bude do dva odsto", kazao je Kovačević.

Ono za šta će se Lokal pres zalagati je i da se u strategiju unese i to da na lokalnom nivou ne treba da konkurišu i novac dobijaju mediji koji nisu iz lokalne sredine, što je trenutno slučaj u većini opština, a o čemu su mnogi mediji izveštavali, dodao je Kovačević.

Na konksultacijama u Novom Sadu su učestvovali i predstavnici lokalnih medija, i drugih organizacija i instucija, čiji će predlozi i sugestije biti uneti u dokument za javnu raspravu o Medijskoj strategiji.

U pitanju je dokument Prilozi za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u RS do 2023. godine, na kojem su u prethodnih nekoliko meseci novinarska i medijska udruženja radila u saradnji sa pravnim stručnjacima Krunom Savović i Milošem Stojkovićem.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

 • Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU

  Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio na pomoći Srbije po pitanjima bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminal i ilegalne migracije.

 • Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

 • Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama

  Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca, kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

 • Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se predlogom novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiti loša praksa iz prošlosti, smanjiti liste čekanja, jer se njima sistemski uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva u skladu sa evropskom regulativom.

 • Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla

  Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju makedonske političare da se prihvate posla na evrointegeracijskim reformama, jer nema vremena za gubljenje.

 • Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament

  U Skupštinu Srbije stigla je pismena ostavka Mehe Omerovića na mesto poslanika u parlamentu.

 • KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad

  Predsednik Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je danas da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da to društvo i dalje koristi prostor za rad u ulici Miloša Pocerca u Beogradu iz koga pokušava da ga iseli Savez samostalnih sindikata Srbije.

 • Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Keti Čabom, koja je istakla da je ta zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti infrastrutkure.Kako ej saopšteno, Mihajlović je navela da Srbija završava Koridor 10 i da kreće u realizaciju novih infrastrukturnih projekata, istakavši kao najviše prioritete izgradnju auto-puteva Niš-Merdare-Priština i Sarajevo-Beograd, kao i rekonstrukciju brze pruge Beograd-Budimpešta i rehabilitaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

 • Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Predlog carinskog zakona, koji je usvojen na današnjoj sednici Vlade Srbije, predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka i da je većim delom usklađen sa propisima Evropske unije, što je još jedan korak napred na evropskom putu Srbije.

 • Omerović podneo ostavku na mesto poslanika Omerović podneo ostavku na mesto poslanika

  Dosadašnji predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je danas podneo ostavku na poslaničku funkciju zbog sumnji da je bio umešan u krađu na aerodromu u Nemačkoj, ostaće član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), potvrđeno je agenciji Beta.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side