Konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta u 2018. godini
01.06.2018 Beograd

Konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta u 2018. godini

Konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta u 2018. godini
Prestižna nagrada Medis Awards za medicinska istraživanja dodeljuje se ove godine po peti put. Konkurs za dodelu nagrada raspisan je u osam zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, pa svoje istraživačke radove mogu prijaviti lekari i farmaceuti iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Međunarodna nagrada osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine čiji radovi direktno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja različitih bolesti.

Istraživači iz Srbije su lauerati nekoliko nagrada Medis Awards koje su osvojili u oštroj konkurenciji prethodnih godina.

International Medis Awards for Medical Researćje nagrada za izuzetna klinička dostignuća lekara i farmaceuta koju tradicionalno dodeljuje stručni žiri sastavljen od stručnjaka medicine i farmacije, a sponzor je farmaceutska kompanija Medis.

„Uspehe zdravstvenih radnika s područja istraživanja treba istaći i nagraditi jer njihovi radovi značajno doprinose razvoju dijagnostike i lečenja i dobrobiti za pacijente“, kaže dr Martina Perharič, generalna direktorka Medisa. „Zbog toga smo prilikom obeležavanja 25-godišnjice rada kompanije u 2014. godini koncipirali i prvi put organizovali i finansirali nagrade International Medis Awards for Medical Researć. Nagradom želimo da omogućimo stručnjacima prepoznatljivost koju zaslužuju i pokažemo njihov doprinos društvu u kojem žive i rade! Pored svog svakodnevnog kliničnog rada trude se i na području istraživanja i time značajno utiču na razvoj lečenja i dijagnostike u državi i šire“,naglasila jedr Perharič.

Ove godine nagrade će biti dodeljene u ovim oblastima: intenzivna terapija, gastroenterologija, ginekologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija (sa alergologijom) i reumatologija.

Radove će ocenjivati međunarodni stručni žiri.

Prijavljene radove ocenjivaće deseteročlani stručni žiri prema unapred određenim kriterijumima. Čine ga međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti iz različitih zemalja u regiji pod vodstvom predsednika žirija prof. dr Matije Tomšiča, dr med., načelnika Kliničkog odeljenja za reumatologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana. Žiri će odabrati finaliste i pojednog pobednika sa svakog raspisanog istraživačkog područja. Da bi nagrada bila objektivna, članovi žirija ne mogu da glasaju za lokalne stručnjake.

Prof. dr Ivan Stanković, mr ph., sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član žirija Medis Awards,pozvao je sve zainteresovane stručnjake u oblasti medicine i farmacije da svoje radove prijave do 15. septembra ove godine. Konkurs se odnosi na radove objavljene u međunarodnim publikacijama između 1. septembra 2017. i 31. avgusta 2018.

Prijave na konkurs već u toku

Na konkursu mogu učestvovati doktori ili farmaceuti sa svojim naučnim istraživačkim radovima koje su predstavili u obliku članka objavljenog u afirmisanoj naučnoj publikaciji safaktorom uticaja (IF) iznad 1,5. U protekle četiri godine prijavilo se više od 560 stručnjaka iz osam zemalja,prošle godine komisija je pregledala i ocenila rekordan broj od 166 prijava lekara i farmaceuta te je odabrala 19 finalista.

Pobednici će dobiti bronzane skulpture “Budućnost“ umetnika Jakova Brdara, časne plakete i finansijske podsticaje za dalji istraživački rad. Novina ove godine su priznanja i finansijski podsticaji za SVE finaliste. Dodela nagrada će se održati 29. novembra 2018. u Sarajevu na svečanoj ceremoniji.

„Tokom prethodne četiri godine lekari i farmaceuti iz Srbije su dobili čak osam nagrada Medis Awards, i to u oblasti alergologije, neurologije, kardiologije, farmacije i nagradu za najbolje multicentrično panevropsko istraživanje,što znači da je znanje i želja za napretkom u medicini i farmaciji veoma prisutna“, dodala je Elina Marković Martać, izvršna direktorka Medis Pharma, Beograd.

Docent drMladena Lalić-Popović, postala je pobednica Medis Awards 2017 u kategoriji farmacije.“Uvek je dobro kada na prvom mestu stručna, a onda i široka javnost prepoznaju vaše zalaganje i doprinos. Nagrade i priznanja su jedan deo te priče, posebno kada se dodeljuju na internacionalnom nivou“, kaže docent Mladena Lalić Popović.

DrMarka Banović laureat je Medis Awards nagrade iz 2015. godine za oblast kardiologije zahvaljujući radu o dijabetesu i aortnoj stenozi koju je te godine predstavio u Londonu na kongresu Evropskog kardiološkog saveza.

„Unapređenje lečenja pacijenata je tema od opšteg značaja, pa je veoma važno da javnost čuje za istraživačka dostignuća na ovom polju, pogotovo naših lekara“, uveren jeprof. dr Branimir Nestorović, dečiji pulmolog i alergolog, koji je ove godine član žirija Medis Awards. Profesor Nestorović je dodao da je to je sigurno jedan od boljih načina da se izgradi poverenje u domaće zdravstvo.

autor: JU izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side