04.11.2017 Beograd

Konkurs za IT prekvalifikacije otvoren do sutra

Konkurs za IT prekvalifikacije otvoren do sutra Foto: Pixabay
Konkurs za prekvalifikaciju u IT sektoru zatvara se sutra, a Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu pozvala je još jednom sve zainteresovane građane da se prijave.

Za program, u okviru koga će do kraja godine 900 polaznika širom Srbije na sveobuhvatan način biti obučeno za rad u najbrže rastućoj industriji u Srbiji, do sada se prijavilo više od 9.500 kandidata.Pravo učešća imaju svi punoletni građani s najmanje srednjom stručnom spremom, bez obzira na to da li su zaposleni ili ne.

U prvoj pilot fazi do sada je prekvalifikovano prvih 94 građana. Više od 70 odsto njih već je učestvovalo u stručnim praksama u IT kompanijama, sa ozbiljnom perspektivom da se zaposle, dok se preko 10 njih već zaposlilo.

Program je pokrenut na predlog Saveta ministara kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kreiran je posle sveobuhvatnog istraživanja koje je pokazalo da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli čak 961 junior programera.

U saopštenju kancelarije za informacione tehnologije je navedeno da je program postigao odlične rezultate i pokazao se kao efikasan alat u smanjenju nezaposlenosti i povećanju kompetencija u IT sektoru, kojem u ovom času nedostaje između 15.000 i 20.000 stručnjaka.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side