14.11.2017 Beograd

Konferencije međunarodnih nevladinih organizacija: Srbija ima dobre zakone, izazov praksa

Konferencije međunarodnih nevladinih organizacija: Srbija ima dobre zakone, izazov praksa Foto: Medija centar
Predsednica Konferencije međunarodnih nevladinih organizacija (KMNVO) pri Savetu Evrope Ana Rurk je u razgovoru sa predsednikom skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarkom Obradovićem rekla da je stekla utisak na sastanku sa nevladinim organizacijama da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, ali da je primena u praksi izazov.

Skupština je saopštila danas da se delegacija (KMNVO) interesovala za primenu zaštite ličnih podataka, način na koji se biraju nevladine organizacije sa kojima Skupština Srbije sarađuje i na koji način se vrši selekcija civilnih organizacija kojima se upućuje poziv na javna slušanja.

Obradović, koji je i član Stalne delegacije u Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PŠE), rekao je da je Skupština Srbije jedna od najtransparentnijih institucija u zemlji i da je pohvaljena za primer dobre prakse u pogledu otvorenosti i povezanosti sa građanima.

"Oblik saradnje nevladinih organizacija i narodnih poslanika ogleda se i u neformalnim poslaničkim grupama koje ostvaruju najbližu saradnju sa civilnim sektorom", rekao je Obradović.

Navodeći da je donet Zakon o zaštiti ličnih podataka, on je rekao da Srbija ima i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali da se stiče utisak da javnost i građani i dalje nisu u potpunosti svesni svojih prava u tom smislu.

Govoreći o odabiru nevladinih organizacija, Obradović je istakao da je Skupština otvorena ka svim nevladinim organizacijama voljnim za saradnju.

Delegacija KMNVO i Obradović razgovarali su i o saradnji i usaglašenost zakonodavne, izvršne ; i sudske vlasti, kao i o pitanju donošenja novog Ustava Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side