Kon: Prepustio bih Radovanoviću mesto u Kriznom štabu
09.07.2020 | 07:45h ► 09:50h Beograd

Kon: Prepustio bih Radovanoviću mesto u Kriznom štabu

Kon: Prepustio bih Radovanoviću mesto u Kriznom štabu Foto: Beta/Milan Obradović
Član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, Predrag Kon, poručio je noćas preko Fejsbuka da bi svoje mesto u tom telu "ustupio" svom profesoru u penziji Zoranu Radovanoviću koji kritikuje "politizaciju struke".


Kon je napisao da bi mesto ustupio u slučaju da se formira "nepolitizovano" takvo telo, ali da će, dok toga ne bude, on "nastaviti da radi svoj posao" u postojećem štabu.

Radovanović je u više navrata javno kritikovao rad Kriznog štaba, a za list "Danas" izjavio da je moguće da su članovi Kriznog štaba imali "častan razlog zbog kojeg nisu saopštavali prave podatke", ali da on takav razlog "ne može da vidi".

Imenovanje novog sastava Kriznog štaba je među zahtevima opozicije koje je u sredu uveče u Beogradu, pre početka demonstracija, izneo Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju.

Na komentar predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića da Kon "svojim autoritetom" treba da zahteva da se odmah omogući uvid u centralnu nacionalnu bazu podataka o KOVID-19 i da podacima iz nje dokumentovano dokaže da je Radovanović "izašao iz realnosti", Kon je napisao da je već tražio "kompletan uvid".

"U međuvremenu imam uvid u samu bazu bez ikakve mogućnosti pretraživanja. Do kraja mi je jasno šta se dogodilo. Na desetine razgovora sam obavio. Onaj koji će morati da objašnjava kako to očekuje da se radi bez medicinske dokumentacije i protivno zakonu o medicinskoj dokumentaciji, svakako nisam ja", kazao je Kon.

Dodao je da je nekoliko puta javno rekao da se podaci ne poklapaju, da se to odnosi i na broj pozitivno testiranih, a da su "teška svinjarija" tvrdnje da je posredi poltizacija problema za koju on snosi moralnu odgovornost. 

 

Izgubili smo poverenje zbog različite priče, potrebno jasno reći šta može da se dogodi

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da više ne mogu da budu nekoherentne izjave o koronavirusu kao do sada jer je potrebno jasno i javno saopštiti građanstvu šta može da se dogodi.

Ističe da će najverovatnije na svakih mesec dana biti novi talasi ako popustimo s merama. Rekao je da ne može da kaže kakve će nove mere biti donete pre sednice Kriznog štaba, ali je dodao da je situacija ozbiljna. Policijski čas je najjednostavnija mera protiv koje su svi iz medicinskog dela Kriznog štaba, iako ima pojedinaca koji bi na tome insistirali, ukazuje Kon.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da postoji mogućnost ogromnog talasa na jesen i da moramo da se pripremimo za najteže scenarije i da se jasno objasni građanima šta se radi.

"Poverenje smo izgubili zbog nekoherentnosti, različite priče i pričanja svega što pročitamo i o čemu razmišljamo", naveo je Kon i dodao: "Ovo je posao epidemiologa, mreže instituta i zavoda i vreme je da kompletno preuzmu svoj posao i to što pre".

Na pitanje da li se aktuelna situacija menja, istakao je da još to ne može da se kaže, jer je i dalje na momente vrlo nepovoljno da tendencijom da bude vanredno. Ističe da su za Beograd juče podaci pokazivali da se broj menja, ali da su naknadni podaci pokazali da to nije dovoljno ubedljivo.

Navodi da je u Beogradu vrlo ozbiljna situacija i da zahteva dodatnu spremnost. Ističe da se otvorila bolnica u Areni i da je bolnica na Banjici ušla u kovid sistem, ali da je velika brzina punjenja. Kaže i da se ne mogu očekivati brzi otpusti jer je reč o bolesti koja se dugo leči, u proseku tri nedelje, a neki pacijenti zahtevaju čak pet ili šest nedelja.

Predrag Kon je rekao da u Beogradu otprilike oko 600 ljudi dnevno traži testiranje zbog simptoma i taj trend se održava.

Kako je rekao, sve to ukazuje da je situacija teška i da zbog toga i jesu razmatrane najrestriktivnije mere. O tome će danas biti reči na sednici Kriznog štaba, ali Kon poručuje da su kontakti zabranjeni.

"Zabrana kontakata treba da bude u glavi", napomenuo je epidemiolog Kon i istakao da je važno da se nose maske u zatvorenom prostoru, jer ko to krši, može ozbiljno da ugrozi svoje i tuđe zdravlje.

Naveo je da se to ranije nije znalo i da najnovija istraživanja pokazuju da, ako svi nose maske, prenos se smanjuje na svega jedan odsto i zbog toga je ta mera značajna.

Rekao je i da razne proslave, mature, privatne proslave nisu prihvatljive u ovom trenutku jer će razbiti sistem i neće više biti mesta da se hospitalizuju ljudi.

 

Ne mogu da dezertiram u ovom trenutku

Kon je naveo da je policijski čas najjednostavnija mera protiv koje su svi iz medicinskog dela Kriznog štaba, iako ima pojedinaca koji bi na tome insistirali.

"Da li je to greška ili ne, videćemo tek posle", rekao je.

Ukazuje da bi zatvaranje Beograda omogućilo da bar preko vikenda ne bude prenosa virusa. Rekao je da je to nepopularno, ali i najsigurnije.

"I jedno i drugo je tačno", naveo je Kon i dodao da postoje i zakonska ograničenja, ali da će svakako odluka biti zabrana javnog okupljanja.

Predrag Kon je rekao da on u ovoj situaciji ne može da dezertira i da napusti brod u trenutku kada je situacija ozbiljna.

Kada je reč o aerogenom načinu prenosa virusa, Kon je rekao da je to dokazano kod sarsa, ali samo u posebnim uslovima, kod priključenja na respirator. Zbog toga zdravstveni radnici nose skafandere.

Navodi da bi dokazivanje aerogenog prenosa bilo neko objašnjenje događaja u letnjim mesecima.

autor: SA izvor: Beta/RTS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side