Kon: Podržaćemo svaku odluku vlasti koja vodi smanjenju kontakata
29.03.2020 | 15:54h ► 16:10h Beograd

Kon: Podržaćemo svaku odluku vlasti koja vodi smanjenju kontakata

Kon: Podržaćemo svaku odluku vlasti koja vodi smanjenju kontakata Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da vlasti Srbije donose odluke u saradnji sa strukom, da doktori podržavaju svaku odluku koja vodi ka smanjenju kontakata.


Rekao je da narednih dana može doći do naglog porasta broja obolelih od koronavirusa i da je privremena bolnica na Beogradskom sajmu najbolje rešenje koje Srbija mogla da donese.

"Suština je da ne može bolje od Sajma i svaka druga ideja bila bi pogrešna. Nismo izmislili 'toplu vodu', to se sprovodi i na drugim mestima", rekao je Kon i dodao da je vojna logistika napravila ovu bolnicu i stoji iza toga.

Kon je objasnio da je stručno mišljenje bilo da vlasnici mogu uveče da prošetaju pse, ali da je Vlast rešila da tu mogućnost ukine jer je bilo zloupotreba.

"Zajedno donosimo odluke, ali ne baš svaku, ali Vlast ima blanko podršku za svaku odluku koja će smanjiti kontakte među ljudima. Danas je 24. dan epidemije i ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglom brzinom rastao broj obolelih, a kasnije i smrtnih ishoda, tako da odlučujemo vrlo energično i nema prenemaganja", rekao je Kon.

Odgovarajući na pitanja novinara, lekari iz kriznog štaba Vlade su rekli da će pacijenti s Kosova, kao i iz svih drugih krajeva, u zavisnosti od težine slučaja biti upućeni u najbliži KBC koji ima infektivno odeljenje.

 

Ne može da se testira svako, postoje kriterijumi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da postoje jasni kriterijumu za testiranje na koronavirus, da oni sada u Srbiji jesu prošireni, ali da i dalje neće moći da se testira svako ko poželi.

"Širimo testiranja da nađemo onoga koji širi zarazu a da to i ne zna, one koji su bili u kontaktima sa zaraženima, a ne svakoga ko hoće", rekao je Kon i dodao da su na početku u Beogradu "skoro svi želeli da se testiraju".

Na početku, kako je objasnio, nije bilo dovoljno testova jer su bili preskupi, ali sada ih ima dovoljno.

Na pitanje o stanju u Evropi, Kon je rekao da je u Italiji glavno da se zaraza ne prebaci na jug te zemlje.

"Imamo sreće što smo videli šta se kod njih dešava i što nas je naša vlast čula", rekao je Kon.

Dodao je da Velika Britanija i Švedska imaju "pristup otvaranja i stvaranja imuniteta", te da će lekari i taj pristup pratiti, ali da je za takav plan potrebno da 70 odsto stanovnika preboli virus.

Na konferenciji za novinare o situaciji s koronavirusom u Srbiji rečeno je i da su se svi zdravstveni radnici koji su pozitivni na virus korona, a ppo poslednjim informacijama to je oko sedam odsto ukupnog broja zaraženih, zarazili privatnim kontaktima i da preko njih bolest nije prešla na pacijente ili ušla u zdravstvni sestem.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side