Kon: Odgovornost na informatičarima koji su davali netačne podatke
30.09.2020 | 09:22h ► 14:35h Beograd

Kon: Odgovornost na informatičarima koji su davali netačne podatke

Kon: Odgovornost na informatičarima koji su davali netačne podatke Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da odgovornost za saopštavanje manjeg broja umrlih od posledica infekcije korona virusom u Srbiji prebacuje na informatičare koji su davali netačne podatke.

Kon je za televiziju N1 kazao da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke.

"Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina podatak koji je izneo o većem broju smrtnih slučajeva nego što je prijavljeno u periodu od marta do juna, nije 'nova vest' ", naveo je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu, "jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno".

"Čak je i premijerka (Ana Brnabić) rekla da taj sistem nije potpuno ispravan i da ima niz grešaka", rekao je Kon.

Kon je u utorak uveče izjavio da je analizom podataka iz Gradskog zavoda Beograda za javno zdravlje utvrdioo da je od marta do juna bilo triput više smrtnih slučajeva nego što je tada bilo zvanično objavljeno.

 

Kon: Pod nadzorom 48.000 građana koji su se vratili iz inostranstva

 

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom, posle povratka iz epidemiološki rizičnih zemalja, nalazi 48.000 građana i da je to "situacija sa kojom se do sada nikada nismo suočili".

Kon je za televiziju Pink rekao da se polako približavamo situaciji da će vakcina protiv koronavirusa u nekim manjim količinama biti dostupna, a da će poslednju reč tome koja će biti korišćena, dati Agencija za kontrolu lekova.

On je naveo da još ne može da se kaže koja će vakcina, od onih koje su u završnoj fazi ispitivanja, biti dostupna u Srbiji, ali da se prema najavama računa da će sve tri vakcine koje se najčešće spominju biti dostupne.

"Nije za očekivati da će biti ođednom, od početka sledece godine ća prve količine eventualno da stignu", rekao je Kon.

On je ukazao da je važno da su za sada obezbeđene dovoljne količine vakcine protiv gripa, zato što oba virusa obaraju imunitet i de je potrebno izbeći njihov istovremeni uticaj.

Na pitanje da li može da dođe do mutacije koronavirusa, kao što pišu neki svetski mediji, zbog čega upotreba maski više ne bi sprečavala njegovo širenje, Kon je rekao da "mutacija ne može da se dogodi ali mogu da se pojave neki drugi virusi sa većom sposobnošću prenošenja".

autor: SA,KP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.09.2020, 11:15h nadzor

    u 21 veku ljudi pod nadzorom. strasno

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side