Kon: Ko se ponaša bahato, ne može da izbegne ono što piše u zakonu
17.09.2020 Beograd

Kon: Ko se ponaša bahato, ne može da izbegne ono što piše u zakonu

Kon: Ko se ponaša bahato, ne može da izbegne ono što piše u zakonu Foto: Beta/Milan Obradović
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će građani koji se u Srbiju vraćaju iz epidemiološki rizičnih zemalja od petka imati obavezu da se elektronski prijavljuju zdravstvenom sistemu, tako što će sami ubacivati lične podatke u svoj elektronski zdravstveni karton, kao i da imaju obavezu da se jave u kovid ambulante samo u slučaju pojave siptoma respiratorne infekcije.

Kon je gostujući danas na RTS-a rekao da ova prijava već postoji kao test samoprocene na portalu E-zdravlje, i da se očekuje da će sistem elektronskog prijavljivanja za one koji se vraćaju iz rizičnih zemalja početi sa radom od petka.

"Jedina obaveza svakog građanina je prijava kroz taj portal. Ubacuju se lični podaci i nakon toga se izvršava prijava u kojoj će pisati kada je ta osoba prešla, i na kom graničnom prelazu. Ako ta osoba dobije neke tebgobe, u svakoj situaciji povišene temperature, gubitka čula mirisa, ukusa i respiratornih tegoba, odmah treba da se javi u kovid ambulantu", kazao je Kon.

Kon je naveo da je zdravstveni nadzor na takav način završava deset dana nakon prijave, kada je potrebno da se građani odjave.

"Bitno je da budu prijavljeni. Ovo je jedna od mera gde se ne podrazumeva da će kazna biti glavni način borbe, ali onaj ko se bahato ponaša i dovede do zaražavanja drugih osoba, naročito sa tragičnim posledicama, ne može da izbegne ono što u zakonu piše", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, oni koji se ne budu prijavljivali a dovedu do zaražavanja drugih ljudi, naročito ako dođe do tragičnih posledica, podležu kaznama zbog dovođenja u opasnost zdravlja stanovništva Srbije.

"Sistem elektronskog prijavljivanja je napravljen tako da se sve završava za 30 sekundi", kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa je procenio da će ova metoda kontrole epidemije biti izvodljiva, za razliku od uvođenja samoizolacije ili PCR testiranja za sve koji se vraćaju iz rizičnih zemalja, za koje je procenjeno da neće biti moguće njihovo sprovođenje.

Na pitanje da li se u narednom periodu očekuje povećanje broja zaraženih koronavirusom, s obzirom na procenu da će se u Srbiju nedeljno sa odmora u drugim zemljama vraćati oko 50.000 ljudi, Kon je rekao da "rizik definitivno postoji, ali da ne očekuje neko dramatično povećanje".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side