Komitet ministara SE ponovo poziva Srbiju da hitno usvoji lex specialis za nestale bebe
07.06.2019 Beograd

Komitet ministara SE ponovo poziva Srbiju da hitno usvoji lex specialis za nestale bebe

Komitet ministara SE ponovo poziva Srbiju da hitno usvoji lex specialis za nestale bebe Foto: pixaby
Komitet ministara Saveta Evrope (SE) ponovo je danas pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba, uključujući pre svega usvajanje posebnog zakona (lex specialis) koji je prosleđen parlamentu.

 

Kako je saopšteno posle sastanka u Strazburu, Komitet ministara SE pozvao je srpske vlasti da osiguraju što hitnije usvajanje zakona koji čeka u parlamentu i da im dostave ažurirane informacije o usvajanju zakona i drugim merama kako bi se osigurali efikasni mehanizmi za utvrđivanje činjenica.

Komitet ministara SE odlučio je da ponovo razmatra pitanje nestalih beba, u svetlu informacija koje obezbede srpske vlasti, na sastanku u septembru, kao i da pripremi nacrt nove privremene rezolucije za sastanak u decembru.

Sa zabrinutošću je konstatovano da zakon o nestalim bebama još nije usvojen, uprkos ponovljenim pozivima Komiteta ministara SE i uveravanjima srpskih vlasti da će to biti učinjeno. Komitet ministara SE takoje je izrazio duboko žaljenje što ga srpske vlasti nisu informisale o razvoju situacije s usvajanjem zakona i preduzimanjem drugih mera za uspostavljanje mehanizama za utvrđivanje činjenica.

Komitet ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava na redovnim sastancima četiri puta godišnje, razmatrao je sprovođenje presude u slučaju nestale bebe u Srbiji na sastanku u Strazburu od 4. do 6. juna.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

Poslednji put Komitet ministara razmatrao je sprovođenje te presude u decembru 2018. i tada je ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajave nestalih beba, dok je po podacima MUP-a iznetim prošle godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side