26.07.2019 | 19:24h ► 19:37h Beograd

Komisija FON-a nije ispitivala da li je doktorat Malog plagijat

Komisija FON-a nije ispitivala da li je doktorat Malog plagijat Foto: Beta/Milan Obradović
Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka bavila se ispitivanjem naučnog doprinosa doktorata ministra finansija Siniše Malog, a nije precizno odgovorila na pitanje da li je njegov doktorat plagijat, navodi se u rešenju Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, a prenosi danas Insajder.

Odbor navodi i da mu Siniša Mali nije u roku dostavio odgovore na navode iz žalbe.

Odluku Nastavno-naučnog veća FON-a da doktorat Malog nije plagijat Odbor je poništio 17. jula i vratio je osporenu doktorsku disertaciju tom fakultetu na ponovno odlučivanje.

U obrazloženju tog rešenja, u koji je Insajder imao uvid, navodi se da je "osnovna manjkavost postupka mišljenje Stručne komisije koje je nejasno, neprecizno i u određenoj meri kontradiktorno".

U rešenju je navedeno da je zadatak Stručne komisije u postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja - plagiranja, da proceni originalnosti radova, a da je Stručna komisija FON-a "pogrešno primenila materijalno pravo, jer se upustila u ocenu originalnosti doprinosa disertacije nauci, tj. bavila se ispitivanjem naučnog doprinosa osporene disertacije, što nije zadatak Stručne komisije".

"U Stručnom mišljenju nema preciznog odgovora na pitanje da li je u postupku izrade doktorske disertacije Siniše Malog bilo neakademskog ponašanja ili nije", navodi Odbor za profesionalnu etiku u obrazloženju rešenja koje je potpisao predsednik Odbora profesor Vuk Radović.

Odbor je istakao da su sva mišljenja i odluke Komisije FON-a donete "na osnovu nerelevantnih navoda i nejasnih zaključaka o činjenicama koje nisu od uticaja na rešenje pravne stvari".

"Pitanje kvaliteta doktorske disertacije i njen naučni doprinos nisu od značaja za rešenje ove pravne stvari jer se ovi elementi ne osporavaju. Ono što je trebalo utvrditi je da li je u izradi doktorske disertacije bilo neakademskog ponašanja – plagiranja. Zaključak Stručne komisije ne odgovara zadatku zbog kojeg je formirana", ukazuje Odbor.

U rešenju piše i da je Odbor za profesionalnu etiku na sednici 14. juna 2019. doneo odluku da od dekana i Etičke komisije FON-a, kao i od Siniše Malog zatraži odgovore na navode iz žalbe koju je podnela rektorka beogradskog univerziteta na osnovu inicijalnih žalbi profesora univerziteta.

"Dekan i predsednik Etičke komisije Fakulteta blagovremeno su dostavili odgovor Odboru, u kome upućuju Odbor da se obrati Stručnoj komisiji koja je i sačinila mišljenje, a Siniša Mali u ostavljenom roku nije dostavio odgovor", navodi se u rešenju.

Odbor je ocenio "nejasnim i nerazumljivim" navode Komisije FON-a o tome da su "postojali određeni propusti" u doktoratu Malog, da je "identifikovan visok stepen sličnosti sa tuđim tekstovima", da "u par slučajeva postoje određeni tehnički administrativni propusti (bez ikakve odgovornosti kandidata)", da "ne postoji formalni zahtev za utvrđivanjem neakademskog ponašanja".

Nejasnim su ocenjeni i navodi komisije da "i kada bi se svi ti delovi izbacili iz rada to ne bi imalo nikakav uticaj na ukupni naučni doprinos disertacije", da se obim spornih delova kreće od tri do četiri odsto, da je komisija identifikovala propust od oko sedam odsto dela teksta gde su morali da se koriste znaci navoda".

Odbor je u rešenju zaključio da je potrebno da Stručna komisija FON-a da konkretno i jasno stručno mišljenje da li je Siniša Mali plagirao rad, u kom obimu i kojim konkretnim radnjama, a posebno u vezi s preuzimanjem teksta drugog autora bez navođenja njegovog imena i izvora iz kojeg je tekst preuzet.

"Stručna komisija ne treba da utvrđuje da li uočeni propusti po obimu i značaju dovode ili ne dovode u pitanje osnovne naučne doprinose doktorske disertacije", napominje Odbor.

Odbor navodi da u ponovnom postupku Naučno-nastavno veće Fakulteta organizacionih nauka treba da da jasan i precizan zadatak Komisiji da proceni originalnost doktorata Siniše Malog i da "na jasan i stručan način oceni postojanje ili nepostojanje neakademskog ponašanja, uzimajući u obzir rezultate softverske analize, kao i druge metode i standarde".

"U ponovnom postupku Stručna komisija treba da vodi računa i o navodima i dokazima navedenim u izjavljenoj žalbi i na kraju da odgovori, odnosno da mišljenje u kojoj meri doktorska disertacija predstavlja rezultat rada doktoranda i da li i u kojoj meri su poštovana akademska pravila citiranja, navođenja izvora. Posebno naglašavamo da je softverska analiza samo jedan od načina utvrđivanja postojanja neakademskog ponašanja", istakao je Odbor.

Odbor u rešenju navodi i da ostavlja FON-u da proceni da li će zatražiti i mišljenje drugih stručnih lica i tela, "kako bi u roku od 60 dana od prijema ovog rešenja doneo odluku".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.07.2019, 18:22h Ma, šta tu vazdan ....

    "Komisija FON-a nije ispitivala da li je doktorat Malog plagijat..." ...- Ma, šta ima da ispituje kad čovek lepo kaže da nije plagijat!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side