Komesarijat: U Srbiji trenutno boravi oko 4.200 migranata
19.11.2019 Beograd

Komesarijat: U Srbiji trenutno boravi oko 4.200 migranata

Komesarijat: U Srbiji trenutno boravi oko 4.200 migranata Foto: Beta / Darko Vojinovic
Prema informacijama republičkog Komesarijata za izbeglice i migrante u Srbiji je trenutno registrovano 3.502 migranta koji su smešteni u ukupno 16 centara, a procenjuje se da van centara ima još oko 700 migranata, uglavnom u graničnim delovima zemlje ka Hrvatskoj i Mađarskoj gde čekaju da pređu granicu.

Deo migranata, naročito porodice sa decom, se u rubnim područjima na granici sa Evropskom unijom nalazi i godinama, čekajući dozvolu da pređu, budući da je sa mađarske strane i dalje na snazi restriktivno pravilo da se propušta samo jedna osoba dnevno radnim danima.

"To znači da ako Mađari u ponedeljak propuste porodicu od pet članova, da nikoga drugog neće propustiti te nedelje", navode iz Komesarijata.

Među migrantima koji su registrovani u Srbiji najviše je državljana Avganistana, zatim Iraka, Irana, Sirije i Bangladeša.

I ove školske godine deca koja su smeštena u prihvatnim centrima mogu da pohađaju nastavu sa vršnjacima iz Srbije, a takva nastava se ostvaruje u 13 škola širom Srbije, u devet lokalnih samouprava u kojima postoje prihvatni centri za migrante, dok je u Subotici nastava organizovana u samom prihvatnom centru.

Školskim programom je u ovom trenutku obuhvaćeno 184 dece iz prihvatnih centara, od čega 23 deteta pohađa predškolski program, a za svu decu je obezbeđen prevoz tamo gde je potrebno ili pratnja do škole.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migrante i dalje nema nikakvog interesovanje migranata za ostanak i traženje azila u Srbiji a njihov cilj je odlazak u razvijene zemlje zapadne Evrope.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side