02.09.2018 Beograd

Komesarijat: U Srbiji trenutno 3.360 migranata, u 33 škole upisana 344 đaka migranata

Komesarijat: U Srbiji trenutno 3.360 migranata, u 33 škole upisana 344 đaka migranata Foto: Beta / Saša Đorđević
U pet stalnih centara za azil i deset prihvatnih centara u Srbiji trenutno je smešteno 3.360 migranata, većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije a uoči početka nove školske godine, u 33 škole širom Srbije upisano je 344 dece migranata, saopštio je danas republički Komesarijat za izbeglice i migracije.

Navodeći da su svi đaci migranti prošli obavezan sistematski pregled, Komesarijat je saopštio da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete, od ove godine 33 dece migranata biti uključeno i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a u nekim mestima i u predškolskim ustanovama.

"Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouzprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri. Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete", stoji u saopštenju.

Navodi se da među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.

Dodaje se da se u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira prevoz dece do škola kao i da će tajvanska fondacija "Cu Či" (Tzu Ći) pokloniti svim đacima migrantima, smeštenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side