10.01.2017 Beograd

Kolegama iz Blica, umesto pozdrava i rukovanja

Kolegama iz Blica, umesto pozdrava i rukovanja Ilustracija: Pixabay
Kako je dugogodišnji novinar i urednik Velimir Ilić završio karijeru u kompaniji Ringier Axel Springer

 

 

 

 

Drage kolege i prijatelji, vreme je da se rastanemo. Pre toga, dok sam još koji sat ovde, htedoh samo reći - ne želim da odem ćuteći i bez pozdrava. Bar toliko dugujem mnogima od vas koji me za sve ove godine makar i malo poznaju.

Napisao bih: "da se rastanemo dostojanstveno", ali - pre ovog rastanka to dostojanstvo izbledelo je negde između 1. novembra 1999. godine kad sam došao u "Blic" i 29. decembra 2016. kad mi je, oko 15,15 časova, posle telefonskog poziva, na sto rutinski stavljeno rešenje da sam - tehnološki suvišan.

Nekad je bila čast raditi u "Blicu", a meni su tog dana, eto, učinili čast dajući mi - otkaz. Tako se i negde između tih datuma - za 17 godina, jedan mesec i 26 dana - umesto dostojanstva, udenula rutina suvišnosti koja je - uobičajeno, kao i u sličnim situacijama prehodnih par godina - zanemarila očekivano poštovanje za kojim je vapio taj serijski papir poniženja uručivan kolegama. Rekao sam to, na sličan način, u maju 2015. godine i na zajedničkom sastanku sa upravom kompanije u dnevnoj sobi... Govorio sam, očigledno, uzalud jer se u načinu bacanja mornara s broda koji po pučini traži svoj kurs - skoro ništa nije promenilo.

Odluci koja je prethodila tom rešenju o tzv. tehnološkom višku od 29. decembra 2016. ni jednog časa ne sporim ni pravo ni razlog, a i zašto bih - odrasli smo ljudi.

Uostalom, feudalni kapitalizam ima svoja pravila, potpomognuta domaćim radnim zakonodavstvom.

Istovremeno, novinarstvo je svoja pravila ionako izvitoperilo, izgubilo i pogazilo - do podaništva i autocenzure.

Osim toga, novinarska profesija je davnih dana ponižena silovanjem slobode i zanemrane društvne uloge medija, od kojih neki po svaku cenu prave ili biznis ili politiku, ili - kao najpogubniju kombinaciju - to dvoje, incestuzno pomešano u vanbračnoj političko-koruptivnoj zajednici. Govorim to odavno, a pre dve godine sam i napisao šta mislim o tome (neka vas ne zbuni datum, objavljeno je 3. maja 2015. povodom Međunarodnog dana slobode medija: http://balkans.aljazeera.net/blog/mediji-u-srbiji-nije-sloboda-samo-kad-nisi-u-zatvoru).

Retko pišem u poslednje vreme, ali ne ćutim. Čemu onda i zašto ovo pismo?

Pišem ga zato što, odlazeći, s mnogima od vas danas možda neću imati priliku da se rukujem. Pišem ga i zato što su mnogi otišli ćutke, povređeni, poniženi i pognutih glava, a imali su i šta da kažu i ljudsku potrebu da čuju bar još koju reč osim službeno iznuđene kurtoazije.

Odlazim, ponosan na neke mlade kolege koje su imale strpljenja da ovih godina trpe moje povremeno zvocanje, zamerke, sugestije i savete. Trudio sam se da ti saveti uvek budu svrsishodni i dobronamerni.

Odlazim ponosan i na ono vreme kad je i moje ime bilo u impresumu "Blica" i "EuroBlica"... No, sad su neka druga vremena, ali i sad mora da se živi - od honorara, plate ili bonusa. I život ide dalje.

Odlazim ponosan na mnoge kolege i prijatelje s kojima sam delio to vreme, tiraže, uspehe, poštovanje i ugled "Blica" i "EuroBlica".

Odlazim odavde spreman da uvek i svakom pogledam u oči, kao što i danas mogu da, bez stida i srama, potpišem svaki svoj tekst. Odlazim ne stideći se svoje profesionalne biografije.

Na kraju, odlazim svestan i da svako od nas nosi svoj krst, samo što nam Golgota nije svima na istoj nadmorskoj visini.

Hvala vam svima, a od ove iskrene zahvalnosti svi uzmite koliko mislite da vam pripada.

Moj broj telefona će, zahvaljujući predusretljivosti i razumevanju kolega iz HR, ostati isti.

Kad neki od vas ovo budu čitali, moj službeni nalog velimir.ilic@ringier.rs verovatno će, po službenoj dužnosti, već biti ugašen, ali moja privatna e-mail adresa je montonaexpres@gmail.com

Malo je selo ovaj svet i čudni su putevi nebeski, ali biće mi drago ako nekad budem mogao da učinim nešto za vas

Srdačan pozdrav,

Velimir Ilić

autor: Velimir Ilić izvor: NUNS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

 • Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada

  Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

 • Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda

  Zamenik šefa odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u beogradskom parlamentu Nikola Jovanović upitao je danas vladajuću koaliciju u Beogradu zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer u glavnom gradu.

 • Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad

  Republički hidrometeorološki zavod je danas izdao upozorenje za sutra, petak, zbog plјuskova, uz grmlјavinu, osetan pad temperature i jak, povremeno olujni vetar, širom Srbije.

 • Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž

  Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više "ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog".

 • Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu

  Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas izjavu premijerke Ane Brnabić o Kosovu i Metohiji i zatražili održavanje posebne sednice Skupštine o Kosovu.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side