Koizvestioci SE za Srbiju osuđuju nasilje i pozivaju na transparentnost
15.07.2020 Beograd / Strazbur

Koizvestioci SE za Srbiju osuđuju nasilje i pozivaju na transparentnost

Koizvestioci SE za Srbiju osuđuju nasilje i pozivaju na transparentnost Foto: Pixabay.com
Koizvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) za monitoring Srbije Ijan Lidel-Grendžer (Ian Liddell-Grainger) i Pjero Fasino (Piero Fašino) izrazili su danas veliku zabrinutost zbog poslednjih protesta u Srbiji i prošlonedeljnih nasilnih sukoba sa policijom, i zatražili od Beograda "koherentnu zdravstvenu politiku" i adekvatne mere tokom epidemije korona virusa.

"Svako nasilje ovog nivoa je neprihvatljivo u demokratiji. Pozivamo vlasti da odmah sprovedu punu istragu o nasilnim incidentima koji su se dogodili ove nedelje u Srbiji i pozivamo sve strane na uzdržanost", naveli su koizvestioci u saopštenju.

Oni navode da u "ovim teškim vremenima kada Kovid-19 može da izazove anksioznost i bol među stanovništvom, vlasti moraju da pruže transparentne i pouzdane podatke o krizi" i "koherentne zdravstvene politike" uz "očuvanje demokratskih standarda, uključujući slobodu medija".

"U tom pogledu, verujemo da bi novoizabrani parlament trebalo da u potpunosti iskoristi svoju funkciju kontrole, u konsultacijama sa svim relevantnim akterima, uključujući vanparlamentarne političke stranke i nezavisna tela, i izvuči lekcije iz upravljanja krizom i događaja koji su usledili nakon parlamentarnih izbora 21. juna i 1. jula", istakli su koizvestioci.

Oni su ukazali da "vladajuća stranka, koja danas ima veliku većinu u parlamentu, ima posebnu odgovornost da pronađe mirne i inkluzivne načine za prevazilaženje ovih izazova".

"Dobro upravljanje, transparentnost, odgovornost i puno poštovanje osnovnih prava i standarda Saveta Evrope biće od suštinskog značaja. Mi ćemo nastaviti da pažljivo pratitmo situaciju u okviru postupka monitoringa", poručii su koizvestioci Parlamentarne skupštine SE za Srbiju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side