14.05.2018 Priština

Koha: Konačni sporazum stremi ustavnim promenama na Kosovu i Srbiji

Koha: Konačni sporazum stremi ustavnim promenama na Kosovu i Srbiji Foto: pixabay
Strane učesnice dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda su upozorene da može doći do tačke kada treba ponovo u određenim delovima pisati ustave Kosova i Srbije, kako bi se mogao primeniti konačni sporazum o odnosim dve zemlje, piše dnevnik Koha ditore.

"Kosovo će dozvoliti dodatna ovlašćenja i odgovornosti za Asocijaciju opština sa srpskom većinom, ali i da joj se na centralnom nivou ukine potrebna dvostruka većina sa zakone od životnog značaja. Kao deo paketa sporazuma je i učlanjene Kosova u UN", piše dnevnik

Predstavnici Vlade Kosova su zvanično negirali da su postavljene ove opcije, ali su potvrdili da su svesni da ih u dijalogu očekuje težak proces s mnogo nepoznanica.

Za opoziciju i predstavnike civilnog društva svaki kompromis koji ide van Ustava Kosova će biti na štetu političke i institucionalne funkcionalizacije Kosova.

Eliminisanje potrebe za dvostrukom većinom za zakone od životnog značaja za Kosovu bi eliminisalo mogućnost blokade transformacije Bezbednosne snage Kosova u Oružane snage.

Što se tiče učlanjena Kosova u UN, to bi se dogodilo bez priznanja Srbije ali uz garancije da Rusija neće to blokirati vetom u Savetu bezbednosti, navodi dnevnik.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side