Koha ditore: Tači po drugi put pokušao da ometa rad Specijalnog suda
05.03.2020 Beograd

Koha ditore: Tači po drugi put pokušao da ometa rad Specijalnog suda

Koha ditore: Tači po drugi put pokušao da ometa rad Specijalnog suda Foto: PrntScr / You Tube
Predsednik Kosova Hašim Tači nije prestao da ometa rad Specijalnog suda, o čemu svedoči razmena pisama koju je imao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, piše Koha ditore.

Dnevnik je došao do odgovora Pompea na pismo Tačija u kojem izražava zabrinutost o radu Specijalnog suda.

Pompeo obaveštava kosovskog predsednika o posledicama koje bi Kosovo imalo ako bi omelo rad Specijalnog suda.

"Ukidanje ili podrivanje rada, strukture ili lokacije Specijalinih komora ili Specijalnog tužilaštva na bilo koji način ozbiljno bi narušilo kredibilitet Kosova u svetu. Tvrdnje bi ostale trajna mrlja na Kosovu, kosovska posvećenost vladavini zakona bila bi dovedena u pitanje, pravda za žrtve uskraćena i zamaglila bi se budućnost Kosova kao člana evroatlantske porodice i međunarodne zajednice", kaže se u pismu američkog državnog sekretara čiji faksimil dnevnik objavljuje.

U pismu se takođe ističe da je rad Specijalnog suda, u sadašnjem formatu, najbolji način da Kosovo zaključi ovo poglavlje svoje istorije i da omogući Sjedinjenim Državama da se suprotstave argumentima onih koji poriču državnost Kosova.

Tači je zajedno sa tadašnjim predsednikom Skupštine Kadri Veseljiem i tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem pred božične praznike 2017. godine pokrenuo aktivnosti na ukidanju Specijalnog suda kroz odluku u Skupštini Kosova.

Toj inicijativi su se suprotstavili Demokratski savez Kosova i PSV, koji su bili u opoziciji.

Nakon međunarodnog, pre svega američkog, pritiska i pretnji, tri bivša najviša zvaničnika Kosova su odbacila tu ideju i ona nije stavljena na dnevni red Skupštine Kosova.

Dvojica tadašnjih visokih zvaničnika, Veselji i Haradinaj su prema dnevniku kao osumnjičeni ispitani od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Tači je na jučerašnjoj konferenciji za medije posle povratka iz višednevne posete SAD odgovarajući na novinarsko pitanje rekao: "Nisam intervjuisan ni u Prištini ni u Beču".

Specijalni sud je do sada saslušao preko 250 bivših pripadnika OVK kao svedoke ili osumnjičene za ratne zločine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side