Protest, upad u Skupštinu i višečasovni sukobi sa policijom
07.07.2020 ► 08.07.2020 Beograd

Protest, upad u Skupštinu i višečasovni sukobi sa policijom

Protest, upad u Skupštinu i višečasovni sukobi sa policijom Foto: Beta/Luka Filipović
Jake snage policije za razbijanje demonstracija, koje su došle iz dva smera, sastale su se oko tri sata posle ponoći kod Elektrotehničkog fakulteta (ETF), u Bulevaru kralja Aleksandra.

 


Time su praktično okončani višesatni nasilni protesti koji su počeli prethodne večeri nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi ponovo mogao da bude uveden policijski čas zbog porasta broja obolelih od koronavirusa.

Kako javlja reporter agencije Beta, policijska jedinica koja je stigla iz pravca Skupštine Srbije sastala se u visini ETF-a s grupom koja je došla iz pravca Zvezdare, čime su praktično rasterali i poslednju grupu od nekoliko desetina demonstranata koji su tu bili koncentrisani.

Preostali demonstranti su se udaljili u pravcu Mašinskog fakulteta i ka okolnim ulicama Vračara.

Policija je u toj intervenciji koristila pripadnike specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija, policajce na konjima, u oklopnim automobilima 'hamvi', policijske pse i veliki broj ljudi u civilu.

Policija je prethodno rasterala učesnike protesta sa platoa ispred Skupštine Srbije, iz Pionirskog parka, sa prostora kod Trga Nikole Pašića i u Takovskoj ulici.

Nakon toga, saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra počeo je polako da se normalizuje, iako se na kolovozu i dalje nalaze kamenice, flaše, delovi žardinjera, kontejneri za smeće i drugi predmeti korišćeni u sukobu demonstranata s policijom.

 

Sporadični sukobi

Manje grupe demonstranata nastavljaju sporadične sukobe u široj okolini Skupštine Srbije sa pripadnicima policije koji su se u međuvremenu rasporedili i kod zgrada Predsedništva i Skupštine grada Beograda.

Grupice demonstranata povremeno bacaju kamenje i flaše prema policajcima, koji im odgovaraju ispaljivanjem suzavca.

U međuvremenu se policija rasporedila i u blizini zgrade Radio-televizije Srbije a oko 00.30 su prešli i u Pionirski park, odakle su potisnuli učesnike protesta dalje od zgrade Predsedništva i Skupštine grada Beograda.
Deo demonstranata napustio plato kod skupštine nakon što je policija intervenisala suzavcem

Najveći broj demonstranata, koji su se večeras okupili ispred zgrade Skupštine Srbije, napustio je plato ispred zgrade parlamenta nakon što je policija nešto pre ponoći intervenisala velikom količinom suzavca.

Do većeg sukoba došlo je oko 23.30 kada su demonstranti bacali kamenice i baklje ka policiji, nakon čega je policija intervenisala i ispalila nekoliko desetina patrona suzavaca.

Najveći deo okupljenih se povukao sa platoa ispred zgrade parlamenta ka fontani na Trgu Nikole Pašića i ka Pionirskom parku, kao i prema Bulevaru kralja Aleksandra i Kosovskoj ulici.

Jedna grupa učesnika protesta nastavila je da se sukobljava sa policijom, bacajući kamenje i delove polomljenih saobraćajnih znakova.

Policija odgovara novim suzavcem a iz pravca Ulice kneza Miloša oko 23.45 došlo je više vozila hamer Policijske brigade Beograda.


 

Demonstranti ponovo pokušali upad u skupštinu, bačen suzavac

Demonstranti ispred Skupštine Srbije su se nešto pre 23 časa ponovo na kratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem delu stepeništa isped ulaza u zgradu.

Policija je upotrebila suzavac ili biber sprej. Među demonstrantima ima povređenih sa okrvavljenim glavama. Demonstranti su se povukli sa gornjeg dela stepeništa pa se situacija smirila.

Ispred Skupštine Srbije je više hiljada ljudi, postavljenih između Trga Niko Pašića i zgrade Glavne pošte. Saobraćaj je na tom delu je zaustavljen.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija izbacili su grupu demonstranata koja je večeras posle 22 časa ušla u zgradu Skupštine Srbije.

Tokom te akcije došlo je do koškanja policajaca i demonstranata. Demonstranti su tvrdili da je jedan od njih uhapšen a policajci da ih demonstranti gađaju flašama i konzervama.

Demonstranti su skandirali "izdaja, izdaja" i pevali "Oj Kosovo Kosovo", "lopovi, lopovi", "Ostavka, ostavka" i uvreda na račun Vučića, dok su policajcima skandirali bacite štitove.

Bivši poslanik Dveri Srđan Nogo je za TV N1 rekao da ne zna čije su pristalice okupljene i da "ovde treba da se rešava jedan bolesnik koji uništava ceo narod."

Nogo se na platou ispred Skupštine pojavio na početku protestaa posle 20 časova, ali su mu okupljeni skandirali "Nogo idi kući".

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd, izjavio je da je uzrok ovog spontanog protesta nagomilano nezadovoljstvo vlašću u Srbiji ali je rekao da njegova organizacija ne poziva na masovna oupljanja zbog opasnosti od koronavirusa.

Među nekoliko hiljada okupljenih ima i levičara i desničara a čule su se i nacionalističke presme kao što je Skupte se skupte četinici.

 

 

 

 

 

 

U Novom Sadu protestni skup zbog najavljenih mera

Nekoliko desetina građana Novog Sada protestovalo je večeras u centru grada nakon najave uvođenja vanrednog stanja u Beogradu, a možda i u drugim gradovima Srbije.

Građani su se okupili na Trgu Republike nakon poziva na društvenim mrežama protestno okupili.

Prošetali su do Trga slobode gde su se neko vreme zadržali ispred gradske kuće, a potom je nekolicina njih otišla do Skupštine grada gde su izlepili nalepnice na kojima piše "leči se".

Potom su otišli i do prostorija Srpske napredne stranke u centru grada i takođe izlepili nalepnice preko plakata predsednika stranke Aleksandra Vučića i gradonačelnika Miloša Vučevića.

Skup je počeo u 21 čas, nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je te mere najavio.

Za sutra u 18 sati najavljen je novi protest u Novom Sadu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.07.2020, 22:41h Vesko

    Nisu hteli na izbore,pa u Skupstinu, već navikli silom. E, tako su usli i 5.oktobra 2000.godi e i od tada nam je sve gore i gore.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side