15.05.2018 Orahovac

Kod Orahovca postavljena sedma ploča ubijenim novinarima, kolege poslale više zahteva

Kod Orahovca postavljena sedma ploča ubijenim novinarima, kolege poslale više zahteva Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predstavnici udruženja novinara iz Srbije i sa Kosova danas su po sedmi put postavili spomen ploču nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću na mestu gde su poslednji put viđeni 21. avgusta 1998, kada su iz Velike Hoče krenuli ka Zočištu.

Skup je, kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS) iskorišćen da se od nadležnih međunarodnih faktora zatraži da Specijani sud za zločine OVK proširi mandat i na ubistva i kidnapovanja novinara, a prema navodima šefa misije OEBS-a Jana Bratua na Kosovu se kao nestalo vodi 15 novinara od kojih je polovina srpske a polovina albanske nacionalnosti.

Bratu je podsetio da su Perenić i Slavuj bili novinari a ne borci, da su imali važnu ulogu da prenesu ljudima prave informacije, a da je OEBS-ova posvećenost tome da se sazna šta se dogodilo sa njima, tim veća.

Pedesetak novinara i Srba i Albanaca okupilo se u blizini Orahovca da još jednom podsete na nerasvetljenu sudbinu dvojice novinara, a među njima bili su i generalni sekretar UNS-a Nino Brajević i član Komisije za istragu ubistva novinara u Srbiji Veran Matić, i brat nestalog Đura Slavuja i supruga Ranka Perenića.


Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

Brajović je ocenio da se sa tog mesta veoma dobro vidi da svih ovih godina nikome nije bilo stalo da se rasvetli njihov nestanak, ali i to da su odgovorni blizu.

"Danas šaljemo jasnu i jaku poruku svih novinara i Srba i Albanaca protiv nekažnjivosti napada i zločina na novinare", rekao je Brajović i dodao da iz poruke stoji UNS, Društvo novinara Kosova i Metohije, Asocijacija novinara Kosova, Sindikat novinara Srbije.

Brajović je rekao da je poslat zahtev Evropskoj federaciji novinara da usvoje rezoluciji protiv nekažnjovosti zločina nad novinara.


Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

"Od Euleksa tražimo da poštuje preoporuku komisije UN da se obave istrage svih ubistava novinara a da se porodice otetih novinara obeštete, kao i da se u Prištini osnuje komisija koja će se baviti istragom ubistva novinara", naveo je Brajović.

Šef OEBS-a je naveo da je važno da se nestanci novinara ne zaborave, da se insisitra da nadležni daju odgovore, dodao je da je uloga UNS-a veoma važna i da ohrabruje sve novinare da kopaju dalje za informacijama, jer su činjenice važne za pomirenje.


Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

Bratu je ocenio da su Slavuj i Perenić bili novinari a ne borci i imali su važnu ulogu da prenesu ljudima prave informacije, i zato je posvećenost OEBS-a da se sazna istina šta se dogodilo još veća.

 


Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side