Kod manastira Krušedol državna manifestacija na godišnjicu progona Srba u akciji Oluja
04.08.2019 Beograd

Kod manastira Krušedol državna manifestacija na godišnjicu progona Srba u akciji Oluja

Kod manastira Krušedol državna manifestacija na godišnjicu progona Srba u akciji Oluja Foto: PrtScn
Centralna državna manifestacija povodom 24. godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-operacijske akcije "Oluja" biće održana danas na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj Gori.

Manifestacija će početi u 19 časova parastosom stradalima koji će služiti patrijarh SPC Irinej a prisustvovaće joj predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije izjavio da "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, tokom akcije "Oluja" ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili. Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od "crnih rekorda građanskog rata '90-tih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije".

Proterano je više od 220.000 Srba a podaci o broju nestalih kreću se od 745 osoba do 1.183. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side