Kocijas sa Dačićem: Srbija pripada evropskoj porodici
11.04.2018 Beograd

Kocijas sa Dačićem: Srbija pripada evropskoj porodici

Kocijas sa Dačićem: Srbija pripada evropskoj porodici Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministri spoljnih poslova Nikolaos Kocijas i Ivica Dačić istakli su danas u Beogradu da su Grčka i Srbija prijatelji, uz ocenu da je potrebno unaprediti saradnju kako bi bile od pomoći jedna drugoj.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem, Kosijas je kazao da Srbija pripada evropskoj porodici, dodavši da Grčka oseća odgovornost za stabilnost u regionu i da će sarađivati sa Srbijom.

"Razgovarali o situaciji u regionu, kao i o tome kako da naše prijateljstvo preobratimo u praktičnu saradnju... u Evropskoj uniji, ali i gde god možemo da pomažemo jedni drugima. Smatramo da Srbija pripada evropskoj porodici, ona je razvijena zemlja i društvo sa znanjem", rekao je Kocijas u Vladi Srbije.

Kocijas je pozvao Dačića da dođe na sastanak u maju na kojem će se države EU sastati s pet potencijalnih članica Unije, što je, kako je rekao, Dačić prihvatio.

Šef grčke diplomatije rekao da je sa Dačićem, pored ostalog, razgovarao o situaciji u regionu i "nekim promenama u svetu".

Dačić je dodao da su razgovarali o saradnji svoja dva ministrstva, o Visokom savetu za saradnju Grčke i Srbije, o aktuelnoj spoljnopolitičkoj situaciji i regionalnim problemima, i istakao da u bilateralnim odnosima nema otvorenih pitanja.

Dačić je na konferenciji za novinare sa Kocijasom rekao da su Srbija i Grčka "bratske ili bolje rečeno sestrinske zemlje" i da su to prijateljski narodi.

"Treba preći na materijalizaciju, da što bolje organizujemo saradnju da bismo bili od pomoći jedni drugima", izjavio je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je Kocijas predložio da se napravi trilaterala Srbije, Grčke i Španije.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je i da je Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i da predlaže rešenja, ali da mnoge zapadne zemlje ne žele da to pitanje bude na dnevnom redu, jer smatraju da je to "rešeno 2008. godine proglašenjem nezavisnosti Kosova".

On je istakao da se Srbija sa tim nikada neće složiti.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocijas rekao je da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova, i dodao da trgovinska kancelarija Kosova u Atini neće biti diplomatsko predstavništvo.

Upitan o pregovorima o sporu Grčke s Mekedonijom oko njenog naziva, Kocijas je rekao da je napravljen korak napred, a da je ključ rešenja "realizam i pragmatizam".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side