Koalicija u Beogradu za sada stabilna
28.06.2012 | 14:05h ► 16:29h Beograd

Koalicija u Beogradu za sada stabilna

Koalicija u Beogradu za sada stabilna
Koalicija Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije u Beogradu neće biti raskinuta, iako je SPS odlučila da na republičkom nivou uđe u vlast sa naprednjacima.

Lider DS Boris Tadić rekao je da ta partija neće srljati u odlukama i da će novonastalu političku situaciju analizirati korak po korak. 

"Nijednu koaliciju nećemo raskidati zato što imamo loša osećanja. Nas u politici vodi racionalnost, a da su nas vodila osećanja, nikada ne bismo formirali prethodne koalicije", rekao je predsednik DS, koji je danas prisustvovao slavi Srpskog pokreta obnove.

On je negirao da je od svog stranačkog zamenika i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa tražio da raskine koaliciju sa socijalistima, jer su ovi rešili da naprave pakt s naprednjacima.

Skupština grada Beograda konstituisana je 12. juna. Tada je, u skladu sa sporazumom koalicije DS i SPS za predsednika parlamenta izabran funkcioner socijalista Aleksandar Antić.

Dan kasnije je za gradonačelnika ponovo izabran Dragan Đilas.

Skupština Beograda ima 110 odbornika. Koalicija "Izbor za bolji život" koju predvodi DS osvojila je na izborima 50 mandata, lista "Pokrenimo Srbiju" 37 mandata, koalicija oko SPS 13 mandata, a Demokratska stranka Srbije 10.

Sa socijalistima, DS u gradskom parlamentu ima 63 mandata.

Ukoliko se SPS odluči da raskine koaliciju sa demokratama, oni mogu gradsku vlast da formiraju sa koalicijom oko SNS i DSS-om. Za većinu je potrebno 56 odbornika, a SPS, SNS i DSS zajedno imaju 60 mandata.

Lider socijalista Ivica Dačić je danas, međutim, kazao da u dosadašnjim razgovorima sa naprednjacima nije bilo reči o vlasti u Beogradu i dodao da će koalicije na lokalu ostati kakve jesu.

Aleksandar Antić takođe smatra da aktuelna koalicija opstaje, jer je ona radila dobro u prethodnom mandatu i građani su joj dali poverenje da nastavi dalje.

On je danas izjavio da ne postoji nijedan razlog da se otvara pitanje opstanka koalicije DS i SPS jer način na koji su vodili grad u prethodne četiri godine nije bio pitanje politike.

"Nema tu visoke politike. Voditi grad znači raditi 24 sata dnevno, biti apsolutno posvećen Beogradu i Beograđanima i rešavati njihove probleme. Verujem da imamo snage i energije da taj tim sačuvamo i da i dalje vodimo grad i pravimo rezultate zbog kojih smo dobro prošli na izborima", poručio je Antić.

autor: M.Pantić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side