21.10.2017 Beograd

Koalicija: RTS mora da poštuje zakon i emituje program na manjinskim jezicima

Koalicija: RTS mora da poštuje zakon i emituje program na manjinskim jezicima
Javni medijski servisi moraju početi dosledno da poštuju zakon, a pre svega Radio televizija Srbije, koja u svoj program mora uvrstiti i program na manjinskim jezicima, što je propisano i Zakonom o javnim medijskim servisima, saopštila je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

"Potrebno je obavezati Javni medijski servis Srbije da uvede programe na albanskom, bosanskom, vlaškom i bugarskom jeziku, kao i da unapredi program na romskom jeziku", navodi se u preporukama koje je ta koalicija objavila u publikaciji "Informisanje na jezicima nacionalnih manjina – na sporednom koloseku".

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

"Potrebno je zakonskim rešenjima osnažiti nezavisnost i autonomiju javnih servisa u svim aspektima, pa i u aspektima manjinskog informisanja, odnosno programa na manjinskim jezicima. Pod tim podrazumevamo i nezavisnost od vlasti u Srbiji, ali i od nacionalnih saveta nacionalnih manjina", navodi se u preporukama.

Dodaje se da se prilikom izrade nove Medijske strategije i reforme medijskog zakonodavstva mora voditi računa o vrednostima interkulturalnog društva, odnosno međuetničku komunikaciju i negovanje duha tolerancije i te vrednosti tretirati kao javni interes.

Koalicija se založila i da zakonodavac prilikom izrade medijske legislative treba u većoj meri da prepozna značaj medija civilnog društva, a pogotovo u oblasti manjinskog i višejezičnog informisanja.

"Potrebno je da se ovim medijima, u skladu s primerima dobre prakse iz razvijenih demokratskih zemalja, obezbede posebne stimulativne mere za osnivanje, razvoj i funkcionisanje medija civilnog društva, koji su od velikog društvenog značaja u kontekstu ugroženosti medijskih sloboda i medijskog pluralizma. Osnivanje i razvoj ovakvih medija može biti dragocen u popunjavanju praznina zbog nestanka pojedinih medija u procesu izlaska države iz vlasništva nad njima", navodi se u preporukama.

Dodaje se da je kroz proces izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina potrebno predvideti jasne mehanizme stabilnog, adekvatnog i nediskriminatornog finansiranja medija kojima su osnivači nacionalni saveti.

"S obzirom na činjenicu da su mediji nacionalnih saveta stavljeni u poziciju svojevrsnih manjinskih javnih servisa, potrebno je izmenama ovog zakona obezbediti i mehanizme zaštite uređivačke politike od uticaja osnivača (nacionalnih saveta), po logici koju zakonsko definisanje javnih servisa nalaže", piše u preporukama.

Precizira se da Medijska strategija treba da predvidi tripartitne upravne odbore izdavača medija na manjinskom jeziku, osnovanih od strane nacionalnih saveta, koji bi trebalo da budu sastavljeni od predstavnika nacionalnih saveta, predstavnika redakcije i predstavnika civilnog društva.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je konstatovala da postoje mnogobrojni problemi u sferi konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja i založila se da kroz izmene medijske legislative država obezbedi precizne mehanizme i obaveze konkursnog sufinansiranja javnog interesa.

Navedeno je da je neophodno kroz poštovanje važećih zakona i unapređenje medijske legislative unaprediti proces konkursnog sufinansiranja javnog informisanja, kako bi on zaista služio interesima građana, a ne vlasti.

"U tom smislu potrebno je obezbediti potpunu transparentnost procesa, nesmetano funkcionisanje komisija za vrednovanje projekata koji će biti sastavljeni od nezavisnih stručnjaka delegiranih od reprezentativnih udruženja koji nisu u sukobu interesa, kao i izdvajanje adekvatnih finansijskih sredstava", piše u preporukama.

Potrebno je obezbediti posebne stimulativne mere za elektronske medije koji imaju sadržaje na manjinskim jezicima (recimo u smislu ukidanja ili smanjivanje troškova, kao što su digitalne dividende, troškovi za SOKOJ, OFPS i drugo).

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Brnabić: Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum Brnabić: Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum

  Premijerka Srbije Ana Brnabić negirala je danas da je Srbija potpisala Dablinski sporazum o prihvatanju migranata koji nemaju osnova da ostanu u Evropskoj uniji i dodala da tako nešto i nije moguće.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Poslanici o pritiscima na novinarku Tatjanu Vojtehovsku Poslanici o pritiscima na novinarku Tatjanu Vojtehovsku

  Nekoliko opozicionih poslanika u Skupštini Srbije danas je tražilo od nadležnih organa da odgovore da li će reagovati povodom pritisaka kojima je izložena novinarka Tatjana Vojtehovski, posle emitovanja emisije o nesrećama u industriji "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima.

 • Boško Obradović se ogradio od izjave Srđana Noga Boško Obradović se ogradio od izjave Srđana Noga

  Predsednik Dveri i republički poslanik Boško Obradović ogradio se danas u Čačku od izjave republičkog poslanika te stranke Srđana Noga, ocenjujući da politika tog pokreta nije poziv na nasilje i vešanje.

 • Iran uveo vize za državljane Srbije Iran uveo vize za državljane Srbije

  Iran je ukinuo bezvizni režim za državljane Srbije, samo nekoliko dana nakon što su vlasti u Beogradu ponovo uvele vize za građane Irana, preneo je dnevni list "Teheran tajms" (Teheran Times).

 • Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU

  Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio je danas da se uprkos problemima unutar Evropske unije i višegodišnjeg zamora od proširenja od kraja prošle godine ponovo vidi entuzijazam u tom smislu, ali da je potrebno da se i Srbija i Zapadni Balkan uključe u promene koje se događaju u Uniji i pre nego što postanu članovi.

 • Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva

  Stopa siromaštva u Srbiji smanjena je sa 8,8 odsto koliko je iznosila u 2006. godini, na 7,2 odsto u 2017. godini, pokazuju podaci o apsolutnom siromaštvu u Srbiji koje se meri prema uporedivoj metodologiji, saopštila je danas Vlada Srbije.

 • Tadić saslušan u postupku za ubistvo gardista u Topčideru Tadić saslušan u postupku za ubistvo gardista u Topčideru

  Bivši predsednik Srbije Boris Tadić saslušan je kao građanin pred tužiocem u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala u pretkrivičnom postupku za ubistvo gardista u Topčideru.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side