12.10.2018 Beograd

Koalicija osudila napade na račun predsednika NDNV Nedima Sejdinovića

Koalicija osudila napade na račun predsednika NDNV Nedima Sejdinovića Foto: Medija centar
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja osudila je danas "pretnje, klevete i uvrede" koje su predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću u Skupštini Srbije uputili prvi čovek poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i poslanik Marjan Rističević.

"Koalicija smatra da su Martinović i Rističević ovim činom ozbiljno ugrozili bezbednost kolege Sejdinovića, ali i izvršili ozbiljan atak na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte. ;Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, u okviru Tima za dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zahtevali na prvom mestu da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ali da se vlast očigledno oglušuje o ovaj zahtev i ozbiljno dovodi u pitanje smisao i svrsishodnost otpočetog dijaloga", navodi se.

Koalicija je navela da je Martinović u sredu za skupštinskom govornicom, u okviru rasprave o ekološkim temama, tvrdio da ;Sejdinović "ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina".

Potom je Rističević, dan kasnije, takođe u kontekstu rasprave o zagađenju životne sredine, poručio da se mora govoriti "i o duhovnom zagađenju", te je pokazao i Sejdinovićevu fotografiju i rekao da je to čovek koji je vređao na društvenim mrežama hrišćane i da je to čovek koji je ;"sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža".

"Novinarska i medijska udruženja će o ovom incidentu obavestiti međunarodne institucije i organizacije. Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 68 incidenata od početka ove godine. Od 2016. godine u bazi je zabeležio 60 slučajeva prozivanja, vređanja, omalovažavanja i diskriminacije novinara, medija, novinarskih i medijskih udruženja od strane nosilaca javnih funkcija".

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side