Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji
06.11.2019 Beograd

Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji

Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji Foto: Beta/Miloš Miškov
Nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27, ocenila je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagađenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.

 


Kaolicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom - prekomerno zagađen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto.

Kada je reč o zagađenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije - čak 91 procenat.

Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takođe je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida - 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.

U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagađujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side