Kisić Tepavčević: Prvi dan škole posvetićemo edukaciji đaka o prevenciji virusa
11.08.2020 | 16:42h ► 20:42h Beograd

Kisić Tepavčević: Prvi dan škole posvetićemo edukaciji đaka o prevenciji virusa

Kisić Tepavčević: Prvi dan škole posvetićemo edukaciji đaka o prevenciji virusa Foto: Beta/Slobodan Miljević
Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je dolazak đaka bez respiratornih infekcija u škole osnov novog režima nastave od septembra u Srbiji.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS), Kisić Tepvačević je naglasila važnost sprovođenja propisanih mera zaštite u borbi protiv korona virusa u školama i dodala da đaci mogu da nose zaštitne maske izrađene od bilo kog materijala.

Kazala je da će prvi dan nove školske godine biti posvećen edukaciji osnovaca i srednjoškolaca o prevenciji korona virusa.

"Prilikom ulaska u školu dete će morati da stavi masku i tako da ide do svoje klupe, mi preporučujemo da se maska nosi stalno. S obzirom na to da će biti smanjena gustina smeštaja, deca će imati svoja četiri kvadratna metra te će masku moći da skinu jer postoji fizična distanca", rekla je Kisić Tepavčivć.

U svim drugim slučajevima, kada deca idu na odmore ili u sanitarne prostorije, moraće da nose maske, dodala je ona.

Ukoliko se simptomi infekcije kod nastavnika ili đaka prvi put primete u školi, nastavnik će prekinuti nastavu i javiti se u kovid ambulantu, a deca će se obraćati nastavniku koji će ih uputiti u sobu za izolaciju, a odatle preuzeti roditelji.

Ona je istakla da je pored zdravlja i bezbednosti dece u školama prioritet i omogućavanje kontinuiranog nastavka školovanja.

 

Kisić Tepavčević: Vakcina koju odobre srpski stručnjaci proći će sve neophodne procedure u Srbiji

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će svaka vakcina koju stručni timovi Srbije ocene kao bezbednu, proći sve neophodne procedure u domaćoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade za suzbijanje epidemije koronavirusa kazala da su srpski stručnjaci u kontaktu sa većinom proizvođača vakcina koja su u završnim fazama, i da s pojedinima postoji memorandum o saradnji.

Govoreći o kriterijumima definisanja bezbednosti vakcine, Kisić Tepavčević je kazala da proizvodnja vakcine ima jasno definisane faze i postupke koji su, po njenim rečima, strogo kontrolisani.

"Prioritet jeste bezbednost i što veća efektivnost", navela je ona.

Ona je rekla da Srbija ima sve definisane kriterijume za primenu vakcine što je utvrđeno i zakonima, i da svaka vakcina koja uđe u Srbiju prolazi kroz posebne faze u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, bez obzira na sertifikate koje je dobila u zemlji proizvodnje.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoji Zakon o Agenciji za lekove i medicinska sredstva, pored Zakona o lekovima, gde je to tačno definisano do detalja.

"Postoji i Agencija za lekove koja je zadužena za vakcine u ovom konkretnom slučaju", naveo je on.

On je ukazao da registracija u jednoj zemlji, ne znači i registraciju u Srbiji, navodeći da je to u skladu sa zakonom.

Govoreći o epidemiološkom stanju u Srbiji, Kon je kazao da mora biti kontrolisano korišćenje sanitarnih maski i da je neophodno kažnjavati građane koji ih ne koriste kako je popisano.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side