14.09.2017 Beograd

Kirst: Srbilja sama definiše partnerstvo i saradnju sa NATO

Kirst: Srbilja sama definiše partnerstvo i saradnju sa NATO Foto: pixabay
Politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za bezbednosna i politička pitanja NATO, Knut Kirst izjavio je ;da je Srbija važan partner NATO na Balkana i ključna za stabilnost regiona.

U intervjuu za portal EWB (EuropeanWesterBalkans) Kirst je ocenio da je partnerstvo NATO i Srbije dobro i za Srbiju i za Alijansu.

On je rekao da ;je od devedestih godina NATO mnogo uložio u Zapadni Balkan i da je region danas stabilniji, zahvaljujući i programima partnerstva koji promovišu regionalu saradnju i evroatlntsku integraciju za one koji to žele.

Kirst koji je u Beogradu učestvovao na međunardonoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme" ocenio je da su Srbija i NATO daleko odmakli na putu partnerstva i saradnje, da ima "mnogo potencijala za snažnije praktično i političko angažvanje" ali da je "i na početku i na kraju Srbija ta koja treba sama da definiše kojim pravcem će ići to partnerstvo".

On je naveo da NATO "u potpunosti poštuje vojnu neutralnost kao izbor Srbije" ali i dodao da to ne sprečava saradnju.

"Ta politika nas ne sprečava da izvodimo zajedničke vežbe, kao ni da radimo na tome da naše vojne snage budu interoperabilne, da produbljujemo saradnju naučnika iz Srbije i savezničkih zemlja i delimo strateške procene", rekao je Kirst.

"Srbija se priključila programu Partnerstvo za mir 2006. Od tada naša saradnja i dijalog napreduju. Indvidualni akcioni plan partnerstva (IPAP) koji smo dogovorili u januaru 2015. predstavlja važno oruđe jer pomaže da se strukturira i organizuje naša bilateralna saradnja, tako da NATO i saveznici mogu da podrže Srbiju u dostizanju reformskih ciljeva", rekao je Kirst.

On je dodao da je saradnja Sribje i NATO fokusirana na oblasti u kojima Srbija želi da sarađuje sa tim vojnim savezom i u kojima NATO može doneti dodatnu vrednost uključujući na primer reformu nacionalnih bezbednosnih snaga i institucija i naučnu saradnju vezanu za bezbednost.

On je rekao da IPAP služi kao okvir za jačanje praktičlne saradnje i političkog dijaloga na svim niovima.

Podsetio je da je prošlog novembra sadašnji predsednik, tada premijer Srbije, Aleksandar Vučić posetio sedište NATO gde je imao "veoma dobar sastanak sa svim ambasadorima iz Savernoatlanmtskog saveta". "Očekujemo ga ponovo ove godine. Generalni sekretar Jens Stoltneberg... ponosan je na snažne prijateljske veze sa Srbijom", rekao je.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala

  Presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću predstavlja nastavak "politizovane i pristrasne linije" koja je od početka postojala u radu Haškog tribunala, izjavila je danas portparolka Ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 • Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena

  Da li je Evropska unija izašla iz krize, zašto jača uticaj Rusije i kako se sve to prelama na Balkanu, tj. kako utiče na poziciju Srbije i njene pregovore oko Kosova – bile su glavne teme razgovora koji su sa Ivanom Vejvodom vodili Nadežda Gaće i Mijat Lakićević

 • Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH

  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da jučerašnja prvostepena haška presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tužbe Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije za genocid.

 • Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri

  Predsednik Dveri i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Boško Obradović optužio je danas Srpsku naprednu stranku (SNS) da je započela progon Dveri.

 • Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas ne razmišlja o novoj kandidaturi za tu funkciju i da nije u kampanji za predstojeće beogradske izbore već da želi da predstavi građanima šta je urađeno u glavnom gradu u prethodne tri i po godine i kakvi su planovi za budućnost.

 • Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja

  Poslanici Narodne seljačke stranke i Srpske napredne stranke, Marijan Rističević i Marko Atlagić saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja protiv Boška Obradovića, šefa poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije.

 • U Nišu proglašena epidemija malih boginja U Nišu proglašena epidemija malih boginja

  Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja u tom gradu pošto je sa instituta "Torlak" stigla potvrda da je petoro dece obolelo od te bolesti, izjavio je za Betu načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta Zoran Veličković.

 • AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara

  Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija saopštili su danas da su suspendovali učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

 • Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je danas da će na beogradske izbore DS izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika i da se razgovara sa više ljudi.

 • Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se razgovara sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom o beogradskim izborima i da će verovatno biti saradnje.

 • Novosađanin napao policajca Novosađanin napao policajca

  Jedan Novosađanin uhapšen je jer je napao policajca koji je pokušao da ga spreči u teškoj krađi, saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu.

 • Prekinuta sednica Skupštine Kosova Prekinuta sednica Skupštine Kosova

  Zbog nedostaka kvoruma i na zahtev šefa poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija danas je prekinuta sednica Skupštine Kosova, koju su prethodno napustili poslanici iz redova koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK) i članovi Vlade Kosova.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Prava dece --- Mali ljudi, mala i prava: mnoga prava mnoge dece na normalno odrastanje samo su puki san, koji prelazi u košmar kada se nad nekim detetom nadvije smrt usled zlostavljanja, otmice, radne ili seksualne eksploatacije ili mučenja. U senci teških zločina ostaje notorna činjenica da je i svakodnevni život tegoba za mnoštvo dece. Iz raznih razloga... Piše: Jelka Jovanović

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke