14.09.2017 Beograd

Kirst: Srbilja sama definiše partnerstvo i saradnju sa NATO

Kirst: Srbilja sama definiše partnerstvo i saradnju sa NATO Foto: pixabay
Politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za bezbednosna i politička pitanja NATO, Knut Kirst izjavio je ;da je Srbija važan partner NATO na Balkana i ključna za stabilnost regiona.

U intervjuu za portal EWB (EuropeanWesterBalkans) Kirst je ocenio da je partnerstvo NATO i Srbije dobro i za Srbiju i za Alijansu.

On je rekao da ;je od devedestih godina NATO mnogo uložio u Zapadni Balkan i da je region danas stabilniji, zahvaljujući i programima partnerstva koji promovišu regionalu saradnju i evroatlntsku integraciju za one koji to žele.

Kirst koji je u Beogradu učestvovao na međunardonoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme" ocenio je da su Srbija i NATO daleko odmakli na putu partnerstva i saradnje, da ima "mnogo potencijala za snažnije praktično i političko angažvanje" ali da je "i na početku i na kraju Srbija ta koja treba sama da definiše kojim pravcem će ići to partnerstvo".

On je naveo da NATO "u potpunosti poštuje vojnu neutralnost kao izbor Srbije" ali i dodao da to ne sprečava saradnju.

"Ta politika nas ne sprečava da izvodimo zajedničke vežbe, kao ni da radimo na tome da naše vojne snage budu interoperabilne, da produbljujemo saradnju naučnika iz Srbije i savezničkih zemlja i delimo strateške procene", rekao je Kirst.

"Srbija se priključila programu Partnerstvo za mir 2006. Od tada naša saradnja i dijalog napreduju. Indvidualni akcioni plan partnerstva (IPAP) koji smo dogovorili u januaru 2015. predstavlja važno oruđe jer pomaže da se strukturira i organizuje naša bilateralna saradnja, tako da NATO i saveznici mogu da podrže Srbiju u dostizanju reformskih ciljeva", rekao je Kirst.

On je dodao da je saradnja Sribje i NATO fokusirana na oblasti u kojima Srbija želi da sarađuje sa tim vojnim savezom i u kojima NATO može doneti dodatnu vrednost uključujući na primer reformu nacionalnih bezbednosnih snaga i institucija i naučnu saradnju vezanu za bezbednost.

On je rekao da IPAP služi kao okvir za jačanje praktičlne saradnje i političkog dijaloga na svim niovima.

Podsetio je da je prošlog novembra sadašnji predsednik, tada premijer Srbije, Aleksandar Vučić posetio sedište NATO gde je imao "veoma dobar sastanak sa svim ambasadorima iz Savernoatlanmtskog saveta". "Očekujemo ga ponovo ove godine. Generalni sekretar Jens Stoltneberg... ponosan je na snažne prijateljske veze sa Srbijom", rekao je.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Rusije "niko ne može da uništi" i da je ponosan što kako je rekao, "u teškim vremenima nikad nismo zabili nož u leđa Rusiji".

 • Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, tokom obilaska objekata za smeštaj borbenih vozila u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, da su Ministarstvo i Vojska Srbije obezbedili potrebna sredstva za sve što je potrebno da se uredi vojna ifrastruktura.

 • Održana junska Parada ponosa Održana junska Parada ponosa

  Učesnici "Parade ponosa Srbija 2018" prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

 • Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima

  U Srbiji će sutra biti umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima uz slab do umeren severni i severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima

  Još 50 doktoranata danas je elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu, na ceremoniji koja je priređena u Skupštini Srbije, povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranata u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima Srbije.

 • Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100 Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da će uskoro broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti manji od 100 i da Priština na taj način neće moći da postane članica međunarodnih organizacija.

 • Šarčević: Mala matura bez većih problema Šarčević: Mala matura bez većih problema

  Ministar prosvete, nauke i tehonološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je mala matura protekla bez većih problema, a da su na nekoliko mesta zabeležene sitne nepravilnosti koje nisu ugrozile regularnost samog ispita.

 • Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih

  U požaru koji je izbio u prijepoljskom preduzeću "Trendteks" nije bilo povređenih osoba ali je do temelja izgoreo pogon konfekcije, potvrđeno je danas agenciji Beta u gradskoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

 • VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

  Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi "Sabov-Dejanović" staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji veliki pritisak da se dijalog Beograda i Prištine intenzivira sa ciljem postizanja neko trajnog rešenja, ali da je problem što zapadne zemlje smatraju da to rešenje jedino mora da podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

 • Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici

  Leš ženske osobe pronađen je danas u šumarku u Rakovici i na njemu nema tragova nasilja, potvrdili su agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side