19.05.2019 Beograd

Kineski ministar: Strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno napreduje

Kineski ministar: Strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno napreduje Foto: pixabay
Ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži izjavio je danas u Beogradu posle sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem da je saradnja dve zemlje u različitim oblastima aktivna i intenzivna i da sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje neprekidno napreduje.

On je kazao da između dva ministarstva dugi niz godina postoje međusobno poverenje i podrška i da su dve strane razvile saradnju u oblasti izgradnje kapaciteta za sprovođenje zakona, borbe protiv transnacionalnog kriminala i održavanju bezbednosti dva naroda, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Kineska strana visoko ceni i zahvalna je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije na velikom trudu koje je uložilo u očuvanje ključnih projekata u okviru inicijative Pojas i put, kao i održavanje bezbednosti kineskih institucija i osoblja u Srbiji", rekao je Kedži.

Dodao je da "učestale posete predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, predstavljaju temelj za dalji razvoj međudržavnih odnosa i postavljanje strateških smernica".

Stefanović je ocenio da dve zemlje povezuje "čelično prijateljstvo i razumevanje i podrška u pitanjima od najznačajnih nacionalnih interesa", navodi se u saopštenju.

On je, kako se navodi, "izrazio veliku zahvalnost" Kedžiju za podršku koju je Kina pružila Srbiji u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta.

"Kina je čvrsto stala na stranu Srbije i prilikom apliciranja Kosova za članstvo u Interpol podržala naše strateške interese i zaštitila međunarodno pravo. Bila je uz Srbiju i tokom NATO agresije 1999. godine i u svim najtežim trenucima i na tome ćemo joj uvek biti zahvalni", rekao je Stefanović i dodao da Srbija "čvrsto podržava politiku jedne Kine".

Stefanović i Kedži su potpisali Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, Dokument o saradnji u vezi s osnivanjem zajedničke radne grupe i Pismo o namerama o donaciji, navodi se u saopštenju.

Srpski ministar je rekao da će Memorandum omogućiti da zajedničke patrole tokom letnjih meseci u Beogradu budu na usluzi velikom broju kineskih državljana koji dolaze kao turisti, a da će zajednička radna grupa "sagledavati bezbednosne izazove i rešenja u vezi sa zajedničkim projektima koji se sprovode na teritoriji Srbije u okviru inicijative Pojas i put".

Stefanović je kazao da je s Kedžijem razgovarao i o saradnji u borbi protiv viskotehnološkog i organizovanog kriminala, o zajedničkoj obuci pripadnika dva ministarstva, o zajedničkim vežbama specijalnih jedinica i o razmeni iskustava u oblasti policijskog obrazovanja, dodaje se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side